Германци избраха Хуауей за изграждане на 5G мрежа

"Телефоника Дойчланд" избра "Нокиа" и "Хуауей" за изграждането на 5G мрежа в Германия

Германци избраха Хуауей за изграждане на 5G мрежа | StandartNews.com

Компанията "Телефоника Дойчланд" (Telefonica Deutschland) избра "Нокиа" (Nokia) и "Хуауей" за изграждането на 5G мрежата на телекомуникационният гигант, съобщи в сряда германският оператор.

Въпреки че Германия все още не е финализирала правилата за сигурност по отношение на 5G мрежовата индустрия, "Телефоника Дойчланд" заяви, че изборът на финландския и на китайския технологични гиганти ще й позволи да започне изграждането на своята мобилна мрежа от пето поколение (5G) в началото на 2020 година.

"С това решение Telefonica Deutschland взема предвид факта, че политическият процес все още не е приключил, но без да се забавя началото на работата по изграждането на 5G мрежа", се казва в съобщението на компанията.

През октомври германски медии съобщиха (начело с в. Handelsblatt), че първоначално властите в Германия са планирали да забранят на китайската технологична компания "Хуауей" да участва при изграждането на 5G мрежите в страната, но в последствие се е стигнало до решение да няма такава забрана след опасения на германския канцлер Ангела Меркел, че забраната може да повлияе негативно на двустранните отношения между нейната страна и Китай.

Шефът на Федералната служба за разузнаване на Германия Бруно Кал пък се обяви против разрешаването на китайски фирми, включително "Хуауей", да предоставят оборудване за германските 5G мрежи.

През ноември германски законодатели също призоваха компанията "Хуауей" да бъде изключена от процедурите за наддаване при изграждането на високоскоростни мобилни мрежи от пето поколение в страната.

Последва изказване на канцлерката Меркел, че Европейският съюз трябва да "намери общи решения" на диспута, свързан с евентуалното използване на оборудване на "Хуауей" (Huawei Technologies Co. Ltd.) при развитието на мобилната 5G мрежа в Европа.

И към днешна дата обаче все още няма ясна окончателна позиция от страна на управляващата германска коалиция по отношение на китайския технологичен гигант и участието му при изграждането на 5G мрежи в Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай