Германия награждава немски инвеститор у нас с „Федерален кръст за заслуги”

Германия награждава немски инвеститор у нас с „Федерален кръст за заслуги” | StandartNews.com

Гоце Делчев. Германският инвеститор в България Бертрам Ролман ще бъде удостоен днес от немския посланик с „Федерален кръст за заслуги" в посолството. Отличието е най-голямото и най-престижното в Германия. Призът се връчва на германски граждани и чужденци за техните особени заслуги в областта на политиката, икономиката, културата, духовния живот и др.

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов ще присъства на церемонията по удостояването с най-високата награда на Германия на почетния гражданин на нашия град Бертрам Ролман. Той е един от най-големите немски инвеститори в страната и най-големият предприемач и инвеститор за района на Гоце Делчев.

Награждаването му ще се състои по обяд в посолството на Федерална Република Германия у нас. Поканата да присъства на него кметът Владимир Москов получи лично от Негово Превъзходителство Детлеф Лингеман - извънреден и пълномощен посланик на Германия у нас.

Немският бизнесмен Бертрам Ролман вече 21 години прави бизнес у нас. Той е собственик на най-голямата шивашка фирма в Пиринския край „Пирин – Текс". От няколко години подготвя квалифицирани кадри за своето предприятие. Програмата е тригодишна, включва теория и практика. Тя е предназначена за млади хора, незаети в производството и останали извън образователната ни система. Те получават не само професионална подготовка, но и средно образование по немската дуална система. Накрая придобиват професия „Оператор в производството на облекло". Високо квалифицирани специалисти от текстилния комбинат на Ролман в Гоце Делчев преподават на учениците. Те отговарят за професионалното образование в шивашкия бранш. Според германския предприемач няма достатъчно професионална подготовка на млади хора във всички професии. За целта в собственото си предприятие и със свои средства немският инвеститор оборудва специален учебен цех. В него младите хора получават практическите професионални знания. Учениците се стимулират финансово през целия курс на обучение. Ползват безплатен транспорт от и до фирмата, предоставени са им безплатно работно облекло и материали. На завършилите е осигурено работно място в компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай