Георги Ганев: Вдигат заплатите за сметка на работодателите

Георги Ганев: Вдигат заплатите за сметка на работодателите | StandartNews.com

София. Обещаното от кабинета повишаване на стандарта на живот ще стане за сметка на други хора. Доходите на едни ще бъдат увеличени, но за сметка на друга група хора, например на работодателите. Това констатира икономистът Георги Ганев.

Пред БНТ експертът увери, че управляващите могат да подобрят условията за вдигане на доходите. Динамиката на приходите е такава, че няма съмнения, че ще се намери милиард допълнително. Големият проблем е доколко целесъобразно е преразпределението на доходите от едно място към други, коментира икономистът.

Бившият социален министър Иван Нейков пък изрази мнение, че  когато се вдигат доходите, трябва да се обясни защо доходите са били замразени за цели три години.  Средната заплата се вдига, защото се съкращават хората с ниско заплащане. И това естествено увеличава парите на хората със средно заплащане, каза Нейков.

Според Нейков 10% данък върху доходите от лихвите е търсене на изход за това как да сложи ръка върху много големи парични потоци. "Това е мечта на всеки финансов министър и тази идея се ражда на 3-4 години. Но тези доходи вече са обложени. Има една много вредна идея на правителството - работодателите да внасят с една вносна бележка здравни, социални и т.н. плащания. Но с дребен шрифт е написано къде ще отидат тези пари - държавата ще решава къде да ги разпредели, категоричен е Нейков.

Според Георги Ганев няма проблем с тава предложение, защото засяга само закъснелите плащания. Бюджетният дефицит е по-добре да бъде вдигнат малко. Ниският дефицит играе лоша шега на икономиката ни, покупателната способност се е свила до минимум, поясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай