"Газпром" иска филиал на потенциалния строител на "Южен поток" у нас

"Газпром" иска филиал на потенциалния строител на "Южен поток" у нас | StandartNews.com

Дъщерната компания на руския енергиен гигант "Газпром" - компанията ОАО "Центргаз", иска да открие свой филиал в България и въпросът ще бъде обсъждан в четвъртък на заседание на съвета на директорите, информираха от "Центргаз", пише Дневник.

Във вторник компанията подписа договор със Сърбия за изграждане на участъка от "Южен поток" на нейна територия. Московски медии писаха миналата седмица, че именно "Центргаз" е много вероятно да строи газопреносната мрежа и в България, като това значи, че компанията вероятно ще замени дружества на поставения в списъка със санкции на САЩ Генадий Тимченко, смятан за един от виновниците за кризата в Украйна. Така щяла да се премахне значителна част от политическият натиск на Запада срещу проекта.

Утре ще се проведе заседание на съвета на директорите на "Центргаз" и в него са обявени две точки в дневния ред – създаване на филиал в България и промени в устава. Компанията е част от групата "Газпром" и има дългогодишен опит в инвестициите и строителството на газова инфраструктура. В регистрираната през 2009 г. компания South Stream Serbia AG делът на "Газпром" е 51%, а на националната компания "Сърбиягаз" - 49%.

В Сърбия подписаният от ръководителя на "Сърбиягаз" Душан Баятович и генералния директор на "Центргаз" Станислав Аникеев договор е за близо 2.1 млрд. евро. Предвижда се синьото гориво да достигне до сръбския участък до края на 2016 г. Газопроводът е дълъг 422 км, като Белград иска да се превърне в разпределителен център с отклонения към Хърватия и Република Сръбска в Босна с дължина 158 км.

Италия, една от страните по трасето на тръбопровода, обяви подкрепата си за реализирането му. Външният министър Сергей Лавров каза след среща с колежката си Федерика Могерини в Москва, че двете страни са потвърдили "волята си да се построи "Южен поток" и да продължим активните действия за отстраняването на всички възникващи въпроси, включително по линия на диалога с Европейската комисия".

Могерини заяви, че трябва да се работи за намирането в близките месеци на общоприемливи решения по реализирането на "Южен поток". "Очевидно е, че този проект трябва все пак да съответства на европейските регламенти и законодателство", добави тя.

Междувременно Генадий Тимченко не е извън сметките за "Южен поток" - във вторник Арбитражният съд в Москва призна за недействително решение на Федералната антимонополна служба от април, с което на "Газпром" се нареждаше да повтори търга за изграждане на 190 км участък от газопреностната мрежа на руска територия в района Починки - Анапа. Искът в арбитражния съд срещу това решение се позоваваше на оферта, според която компанията на Тимченко е поискала 700 млн. рубли повече за същата работа, но въпреки това в края на март "Газпром инвест" се е спрял на по-скъпото предложение от 17.7 млрд. рубли (малко над 380 млн. евро).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай