Газово танго за трима

Байдън зарадва Меркел, но разтревожи Зеленски

Газово танго за трима | StandartNews.com
  • Байдън зарадва Меркел, но разтревожи Зеленски
  • От развързването на възела със "Северен поток 2" пострада най-богатата рускиня

Посещението на американския президент Джо Байдън в Европа на 10 юни и последвалата визита на германския канцлер Ангела Меркел във Вашингтон на 15 юли развързаха възела около газопровода "Северен поток 2", което доскоро изглеждаше невъзможно. Още през май стана ясно, че позицията на новата администрация в Белия дом е доста по-мека по отношение на енергийния проект в сравнение с това, което правеше Доналд Тръмп - налагане на санкции на фирмите изпълнители и спиране на строежа на тръбата. Това пък влоши отношенията на САЩ с Германия.

Макар че и новите в Белия дом обявиха, че поведението на компанията зад проекта "Северен поток 2" и на нейния главен изпълнителен директор подлежи на санкции, в крайна сметка САЩ се отказаха от рестриктивните мерки в името на възстановяването на отношенията с Берлин, който е един от най-големите партньори на страната. И макар че във Вашингтон го определят като "лош тръбопровод", който е вреден за енергийната независимост на континента, по 1230-километровото трасе под Балтийско море явно ще потече синьо гориво. Капацитетът му е 55 млрд. куб. метра газ годишно, като на практика износът на Русия за Европа ще се удвои.Над 98% от работата по "Северен поток 2" вече е извършена и вероятно газопроводът ще бъде достроен до края на август. Очакванията са проектът да влезе в експлоатация до края на 2021 г.

За Германия новата инфраструктура е важна, особено на фона на затварянето на въглищните и ядрените централи.Москва описва проекта за 10 млрд. долара като чисто търговски. Но освен търговските ползи, безспорен е и политическият лост - при използването на пълния капацитет на "Северен поток 2" Русия ще може да заобикаля преноса през Украйна.Киев по всякакъв начин се опитва да спре газопровода, защото ще изгуби милиарди долари от транзитните такси, които са около 3 млрд. на година.При обявяването на американско-германското споразумение Украйна веднага обърна геополитическата карта, като заяви, че проектът ще застраши суверенитета на страната. Полша се присъедини и допълни, че тръбопроводът заплашва сигурността на цяла Централна и Източна Европа.

Сделката Берлин-Вашингтон

Тази реакция бе очаквана, затова при подписването на споразумението с Германия, Вашингтон поиска гаранции за Украйна. И Меркел ги обеща."Имаме разминаване в мненията си по този проект, но искам да подчертая, че сме единодушни, че Украйна е, беше и ще бъде транзитна държава за природен газ, както и че Украйна има право на своя суверенитет. Ще се намесим, ако Русия опита по някакъв начин да попречи на Украйна. "Северен Поток" 2 е проект, който не отменя преминаването на газ през Украйна", увери Ангела Меркел след разговорите с Байдън. И се ангажира Германия да търси разработването на общоевропейски санкции срещу Москва в случай на агресивни стъпки от страна на Русия срещу Украйна.Сделката предвижда санкции срещу Москва, ако тя се опита да изнудва Украйна, заяви и Виктория Нуланд, която в Държавния департамент отговаря за Евразия. И увери, че сключеното споразумение има за цел да предостави гаранции на Киев за съхранението на транзита на газ след старта на "Северен поток 2".  Освен това, съгласно условията на американско-германската сделка, Украйна ще получи 50 милиона долара кредити за технология за зелена енергия и гаранция за изплащане на таксите за транзит на газ, които ще загуби, като бъде заобиколена от тръбопровода до 2024 г., предаде Асошиейтед прес. Берлин ще администрира т.нар. Зелен фонд за страната и ще работи за генерирането на поне 1 млрд. долара от различни източници, включително от частния сектор, съобщава Politico.В германско-американската декларация се казва, че Берлин "ще следва духа на Третия енергиен пакет по отношение на "Северен поток 2" в германската юрисдикция, за да осигури разделяне на собственика на тръбите от този на пренасяния газ, както и достъп на трети страни". Транзитният договор на Украйна с Русия е до 2024 г. и в декларацията Германия се ангажира да помогне на Киев за 10-годишното му удължаване.В допълнение, президентът на Украйна Владимир Зеленски е поканен да посети Вашингтон на 30 август, което ще му даде възможност да поиска още помощ за страната си. "Посещението на Зеленски потвърждава подкрепата на САЩ за суверенитета на Украйна и тясното сътрудничество в енергетиката", заявяват от Белия дом.

Киев не вярва на обещания

За Украйна обаче това не е достатъчно.В Киев не вярват, че постигнатото споразумение между САЩ и Германия ще ги защити от действия на Москва.

"Въобще не е ясно дали Русия е готова да изпълни задълженията си и как ще бъде запазена ролята на Украйна като транзитираща страна на руския природен газ", коментиравъншният министър на Украйна Дмитро Кулеба. Двамата с полския дипломат номер 1 направиха изявление, в което се посочва, че усилията за успокояване на техните притеснения "не могат да се сметнат за достатъчни".

Киев поиска консултации с Европейската комисия и Германия за "Северен поток 2" съгласно Споразумението за асоцииране с ЕС. В чл. 274 от този документ се казва, че страните "са длъжни да си сътрудничат по въпроси, засягащи търговията с природен газ и за устойчивото развитие и сигурността на доставките". В изявлението се казва, че решението на Байдън да прекрати опозицията срещу тръбопровода е създало "политическа, военна и енергийна заплаха за Украйна и Централна Европа, като същевременно е увеличило потенциала на Русия да дестабилизира ситуацията със сигурността в Европа, водейки до разделение сред членките на НАТО и на ЕС".

Комисията по външната политика към украинския парламент публикува изявление, призоваващо САЩ, Германия и ЕС да спрат завършването на "Северен поток 2", защото той е "недопустим".Бившият външен министър на Украйна Павло Климкин отбеляза, че страната е трябвало да участва в преговорите за това споразумение наравно с Германия, САЩ и европейските институции. "Правим множество емоционални изявления, които имат силата на ланшния сняг", казва още той, цитиран от Ройтерс.

Директорът на украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" Юрий Витренко пък отиде още по-далеч. "Украйна трябва да получи членство в НАТО, за да гарантира сигурността си", каза Витренко пред "Ройтерс". Той прогнозира, че Кремъл ще намали транзита на газ през Украйна веднага след пускането в експлоатация на спорния газопровод.Един от депутатите в украинския парламент дори заяви, че Швеция се е отказала от неутралитета си, като е готова да влезе в пакет с Украйна в Алианса.

В Кремъл изразяват несъгласие с използвания език и заявяват, че Москва никога не е използвала енергията като геополитическо оръжие. "Русия винаги е била и ще остане отговорен гарант за енергийната сигурност на европейския континент", коментира говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Договорът за транзит на руския природен газ през Украйна изтича през 2024 година. Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер вече съобщи, че компанията е готова да го продължи, но ако условията са икономически изгодни.В същото време Москва не пропусна и да накаже президента Зеленски за остротата му по повод окупирания Крим. Руснаците заявиха, че газовата компания на Украйна не е изпълнявала условията за безопасност на газопреносната си система и това поставя под заплаха бъдещата работа на тръбата.

Неочакван рикошет

В крайна сметка напрежението по газовото трасе рикошира по най-богатата рускиня.Президентът Зеленски издаде специален указ, с който забрани дейността на Татяна Бакалчук в Украйна и блокира сметките на фирмата й Wildberries в Киев.

Адвокатите на Бакалчук заявиха, че това не е голяма загуба, но обмислят съдебен процес, който може да е нова реклама за руската компания.Бакалчук, наричана "pycкия Джaк Ma" с препратка към китайската Аlуbаbа, притежава най-големия интернет магазин в Украйна, а и в Русия. От началото на годината бизнесдамата е спечелила 443 милиона долара, като състоянието й е нараснало до 9,53 милиарда долара. Така тя измести лидерката в класацията на най-богатите руски бизнесдами Елена Батурина, cъпpyгa нa бившия кмeт нa Mocквa Юpий Лyжкoв, която я оглавяваше неизменно от 2004 г. Wildberries e eднa oт пeттe нaй-cкъпи кoмпaнии в Pycия, cpaвнявaнa и c Аmаzоn.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай