Г-20 обяви мащабен проект. Търговията ще скочи с 40%

Исторически проект дава тласък на търговията

Г-20 обяви мащабен проект. Търговията ще скочи с 40% | StandartNews.com

Стартиран мащабен проект на САЩ, Европейският съюз и други партньори за пристанищна и железопътна инфраструктура, свързваща Европа с Близкия изток и Индия, обяви американският президент Джо Байдън на срещата на върха на Г-20 в Делхи, предаде ДПА.

Проектът е описан от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен като "исторически". Тя добави, че тази железопътна връзка ще ускори търговията между ЕС и Индия с 40 процента.

Белият дом съобщи по-рано днес, че САЩ, ЕС, Индия, Саудитска Арабия и ОАЕ ще приемат съответната декларация по този въпрос. Целта е да се "генерира икономически растеж, да се стимулират нови инвестиции и да напредне регионалната интеграция", каза пред журналисти на срещата на върха на Г-20 в Делхи съветникът по националната сигурност на американския президент Джейк Съливан.

По думите на Съливан проектът и визията зад него са нова и смела крачка напред.

Новинарският сайт "Аксиос" по-рано съобщи, че това е една от "ключовите инициативи" на Вашингтон, целяща да ограничи влиянието на Китай в Близкия изток. С инициативата си "Един пояс, един път" Пекин финансира инфраструктурни проекти по целия свят и е сключил много споразумения с почти всички арабски страни, отбелязва ДПА, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай