Французин побърка България! Всяко село полудя по него

И даде изключително неочаквани съвети

Французин побърка България! Всяко село полудя по него | StandartNews.com

Изключително интересен случай от чужденец, който прави бизнес у нас. И какво даже каза на българите.

Вече 10 години французин пресъздава вкуса на Франция в България. Тома Боглен развива успешен бизнес у нас. От 17 години французинът живее в България, а от 10 години е известен като създател на вкусове, съобщава Bulgaria On Air.

Той умело потапя клиентите си в богатата палитра от френски кроасани, печива и френското бижу - макаронът. За първи път посещава страната ни през 2005 г., след като се запознава с български студенти в университета в Страсбург, където учи икономика. Идва в България и се влюбва в страната от пръв поглед. 

"Обиколих цяла България за три седмици и когато си тръгнах оттук казах: Това ми е мястото за живот, един ден ще дойда да живея тук", разказва Тома Боглен. 

И го прави, дори убеждава българите да не напускат родината си. 

"Казвам го всеки ден на българите - не правете тази грешка, тук природата е уникална, начинът на живот, хората. Човек като живее тук, се чувства по-спокоен отколкото на запад", допълва френският сладкар. 

У нас Тома среща и любовта на живота си. Макар да е икономист, той е пленен от света на кулинарията. Той е трето поколение сладкар. "Първо в България направих консултантска фирма за френски компании и с времето се занимавах със сладкарски изделия", разказва сладкарят. 

"Преди десет години макаронът изобщо не беше известен, с времето стана толкова известен, че може да се похвалим, че във всяко село в България има някакъв магазин, който продава нашите макарони. От Кърджали до Кубрат, през Видин, Варна, навсякъде", допълва Тома. Днес той изнася и в чужбина - Румъния, Италия и скоро в Унгария. 

"Основно макарони, това ни е най-голямата част от бизнеса, а кроасаните са за нашите магазини в София", обясни сладкарят и допълни, че не прави компромис с качеството. 

А тайната съставка е любов. Тома е категоричен – бизнес в България се прави много по-лесно. 

"Доста по-лесно е да се отваря фирма тук, в България, отколкото във Франция, и да се развива бизнесът тук, отколкото във Франция. Администрацията е по-тежка във Франция, там има фирми които вече са 4, 5 поколение, ако нямаш много пари, нямаш шансове. Тук нямаше такъв бизнес и тръгнахме", спомня си майсторът на сладкиши. 

"Аз вече съм българин, когато ходя във Франция, честно казано, не се усещам като у дома, вече съм изпуснал целия прогрес, всички промени. Тук ми е мястото, там, ако отивам да живея, ще започвам от нула, както когато дойдох тук", заяви французинът.

Мисията на Тома е да създава наслада на клиентите си с вкусна храна. 

"Опитвам да търся малките детайли, които ще направят продукта още по-вкусен, отколкото може да е. Това ми е идеята. Опитвам да правя нещо всеки ден, така че хората, когато го слагат в устата, да са доволни какво ядат, това е, нямам никаква друга претенция", допълни Тома.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай