"Флорина" има нов собственик

"Флорина" има нов собственик | StandartNews.com

София. Компанията, произвеждаща соковете "Флорина", има нов собственик. "ВМ финанс груп" продаде 100% от акциите на "Флорина" на "Ню Юръп спешъл ситюейшънс". Компанията е регистрирана на остров Гърнси в Ламанша, който е офшорна зона. Купувачът е инвестиционен фонд от затворен тип, чийто акционери не са публични. Стратегията на фонда е да инвестира в подценени активи, след което да ги препродава на дългосрочни или стратегически инвестиции.

Информацията за сделката е обявена на информационния сайт на Българската фондова борса. Цената и причината за сделката не са посочени. За сега не е ясно дали става въпрос за действителна продажба или за вътрешногрупова реорганизация предвид седалището на новия собственик в юрисдикция с облекчен данъчно-административен режим.

"Болкан бевъриджис къмпани", със старо име "Флорина България", е сред големите играчи на пазара на сокове и нектари у нас. пазарният му дял през 2011 г. беше 13%. Дружеството е сред най-старите в бранша - основано е през 1993 г. В началото внася сокове от Гърция, а от 1999 г. започва производство.

"ВМ финанс груп" придоби "Флорина" в началото на 2011 г. от Георгиос Хонеос (90%) и Валентин Щонов (10%). Цената тогава беше 30 000 лв., като новият купувач пое огромните дългове на "Флорина" - 33,5 млн. лв. През 2012 г. дълговете на компанията намаляха до 31,7 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай