Фирми изчезват и мамят със заплати

Ако шефът се крие, служителят покрива разходите за защитник на работодателя в съда

Фирми изчезват и мамят със заплати | StandartNews.com

София. Да имаш работа невинаги означава да получаваш заплата. Напоследък зачестяват случаите на служители, които ходят редовно в офиса, но не вземат полагащото им се възнаграждение с месеци. Точно такъв е случаят с четирима служители на "Дигидев" ЕООД - българска компания, чийто собственик е холандска фирма.

Всичко било наред и заплатите, макар и с малко закъснение, били изплащани навреме до март тази година. Тогава служителите не получили заплати, не взели възнаграждението си и за следващите два месеца. Те дори не успели да се свържат с работодателя си, за да получат от него обяснение за причините. Когато опитали да напуснат работа пък, се оказало, че и това не могат да направят.

Причината - на адреса на управление на фирмата нямало управител, на когото да бъде връчено заявлението за напускане. Така четиримата служители трябва да извървят тежък път, за да успеят да напуснат и още по-дълга и трудна процедура, за да получат поне част от полагащите им се заплати. Същият път трябва да измине и всеки, който попадне в подобна ситуация с некоректен работодател. Първата крачка е да се подаде жалба в Главна инспекция по труда. Това може да стане на място или по интернет, но само ако човекът все още е служител на провинилата се фирма.

Жалбата може да се подаде, ако заплатата е забавена над 30 дни от посочената в трудовия договор дата за изплащането й. Ако човекът вече е напуснал, проблемът може да се реши само със завеждане на дело в районния съд. Според адвокат Ваня Атанасова, специалист по трудово право, най-добре е всеки един от засегнатите служители да заведе индивидуално дело. Проблемът е, че когато, както в конкретния случай, управителят не може да бъде открит на адреса на управление, съдът трябва да назначи служебен защитник на работодателя. За когото, колкото и невероятно да звучи, трябва да плаща ищецът, т.е. измаменият работник. Разходите за делото ще му бъдат възстановени, едва ако съдът отсъди в негова полза.

Подобни дела обаче могат да траят около година, само за да излезе решение от първа инстанция. Другият вариант да се получи някакво възмездие от страна на работника е да се подаде жалба в Националната агенция по приходите за неизплатени осигуровки. Данъчните трябва да направят проверка и ако преценят, че наистина хазната е ощетена, да заведат дело за обявяване на съответната фирма в несъстоятелност. Тогава работниците на компанията могат да получат част от възнагражденията си от фонда за гарантиране на вземанията на работниците и служителите. Цялата процедура обаче също е тежка и отнема време. Само проверката на НАП може да трае около месец. След това трябва да се изчака и евентуално завеждане на дело за обявяване в несъстоятелност и решението на съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай