Финансовият министър проговори за минималната заплата

В никакъв случай не бихме искали да замразяваме минималната заплата, каза Валери Белчев

Финансовият министър проговори за минималната заплата | StandartNews.com

В никакъв случай не бихме искали да замразяваме минималната работна заплата, заяви пред БНТ служебният финансов министър Валери Белчев. Повод за неговото изказване е скандалът между синдикатите и работодателите от последната седмица, свързан с определянето на минималната работна заплата.

Белчев се въздържа от коментар относно искането на синдикатите, които настояват за 760 лв. минимална заплата. Той допълни, че не трябва да се стига дотам, че фирмите да не са в състояние да плащат заплатите и поясни, че това е въпрос на един много тънък баланс, който ще се постигне след аргументирани преговори с работодателите, синдикатите, съобразявайки се с възможностите на националната икономика.

"Критиките и полемиките към бюджета имат по-скоро политически характер" - така министърът отговори на въпроса "кой е най-големият пропуск на бюджета в момента" и допълни, че той се изпълнява нормално, по думите му приходните агенции работят добре и няма изненади.

По отношение на недоволството на бизнеса, синдикатите, ресторантьорите и туроператорите, Белчев заяви, че протестите не са свързани задължително със структурата на бюджета.

"Нека не забравяме, че преживяхме и продължаваме да живеем в една извънредна ситуация, имаме изключително тежка здравна криза. Случиха се и динамики в сферата на енергетиката, цените много пораснаха. Актуализация беше направена, за да не се счупи макрорамката. Не можем да си позволим да харчим нещо, което нямаме. В същото време най-важните неща да са осигурени - например, ваксините, кислородът за болните", коментира служебният министър на финансите Валери Белчев.

Белчев добави, че допълнителна актуализация на бюджета до края на годината не е необходима. По думите му "нещата не са толкова зле в икономически план". Прогнозите на финансовото министерство са догодина да бъде маркиран по-голям ръст.

Служебният министър отказа да коментира бюджетната рамка за следващата година с аргумента, че, за да бъде внесен бюджет, трябва да има парламент. Той допълни, че в момента "няма правен субект, който да може да обработи този бюджет".

"В момента правим симулации на различни политики, които можем да интегрираме вътре, но ще ги комуникираме тогава, когато му дойде времето, когато сме убедени, че има яснота в политически план", каза още Валери Белчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай