Финансов трус в Китай. Нова загуба за Джак Ма

Изпълнителният директор на финансовата му перла бе принуден да напусне

Финансов трус в Китай. Нова загуба за Джак Ма | StandartNews.com

 

Рокада по върховете на технологичните компании в Китай донесе войната между държавата и компаниите на милиардера Джак Ма. Става дума за перлата във финансовата корона на бизнесмена - Ant Group, изпълнителният директор на която - Саймън Ху, подаде. Това се случва в момент, в който регулаторите в Китай затягат все повече хватката си над финтех гиганта, коментира Wall Street Journal.

Оттеглянето на Ху, един от двамата висши мениджъри на Ant, макар изненадваща, изгледа логична, тъй като идва във време, в което дъщерната компания на Alibaba Group Holding прави промени по целия си бизнес след отменянето на първичното ѝ публично предлагане в края на миналата година и след като китайските власти увеличиха натиска си върху Джак Ма след скандалното му остро изказване към властите и изчезването му от публичната сцена след това месеци наред.

„Бордът на директорите на Ant Group прие искането за оттеглене на Саймън Ху по лични причини“, посочва Ant в изявление. „Благодарим на Саймън за усилията, които положи в нашата компания“.

Председателят на борда - Ерик Дзин, занапред поема позицията на главен изпълнителен директор в допълнение към досегашните си задължения – двойна роля, която той изпълняваше преди Ху да стане главен изпълнителен директор през декември 2019 г.

В обръщение до служителите Дзин посочва, че Ху ще насочи усилията си към филантропска работа и ще бъде изцяло отговорен за филантропската и социалната отговорност както на Ant, така и на Alibaba, твърдят източици, които са видяли текста.

Едва ли обаче има някой, който наистина вярва, че причините са само лични.

Ху, който се приема за дясна ръка на Ма, се присъедини към екипа на Alipay, бизнеса с разплащания, околко който Ant беше изградена по-късно. Той основа AliFinance, предшественикът на Ant, и заемаше няколко ключови позиции в Alibaba, включително беше президент на Alibaba Cloud преди да заеме водещата роля в Ant.

Присъедини се към екипа на Ма след като напусна втория по големина китайски кредитор - China Construction Bank и успя да изгради солидна репутация чрез въвеждането на нови иновации в операции на Alibaba, сред които използване на анализ на данни за предлагане на финансови услуги без обезпечение на малкия бизнес. Помогна на компанията да победи Amazon.com в изграждането на най-големия облачен бизнес в Азия. Ху се премести от Alibaba в Ant през ноември 2018 г. като президент и впоследствие пое поста главен изпълнителен директор през декември 2019 г.

Ant от месеци е в центъра на регулаторните репресии, тъй като Китай все повече се прицелва в амбициите на технологичните фирми да навлезат във финансовия сектор. Първичното публично предлагане на Аnt, което бе на рекордната стойност от 35 милиарда долара, беше внезапно спряно през ноември. Впоследствие Китайската централна банка нареди на базираната в Ханджоу компания да се превърне във финансов холдинг, подлагайки я на капиталови ограничения, необходимост от нови лицензи и контрол на собствеността. Ху беше сред старшите директори на Ant, които са извикани на среща с регулаторите в деня преди предлагането да бъде отменено.

Основното преструктуриране се очаква да намали оценката на финансовия титан с около 60% от 280-те милиарда долара, на които беше оценена миналата година, изчисли анализаторът на Bloomberg Intelligence Франсис Чан.

Оставката е и отговор на Ма след като преди дни китайският премиер Ли Къцян обеща в рамките на Националния народен конгрес да разшири надзора върху финансовите технологии, да премахне монополите и да предотврати „нерегламентираното“ разширяване на капитала. И трите финансови надзорни органи на страната са си поставили за основна цел тази година да ограничат „безразсъдния“ тласък на технологичните фирми към финансите.

Още през януари Wall Street Journal написа, че Ant планира да се превърне във финансова холдингова компания, наблюдавана от Китайската централна банка – голям обрат за компания, която започна с дигитални разплащания, но се опита да се позиционира като играч в интернет технологиите.

Всичко това се случва на фона на критиките на китайските регулаторни органи към компаниите на Ма за това, че е изтласква конкуренти от пазара и погазва правата на потребителите. Alibaba от месеци е разследвана за монополни практики в Китай. Wall Street Journal твърди, че по този начин Пекин се опитва да смали империята на Ма и евентуално да вземе по-голям дял от бизнесите му.

Факт е, че Ма вече не изпълнява ръководни роли в нито една от компаниите, които съоснова, но все още е най-големият индивидуален акционер в Alibaba с 5-процентен дял, който се оценява на около 25 млрд. долара.

Последното му голямо публично участие донесе огромни проблеми на бизнеса му. На конференция в Шанхай в края на октомври той публично разкритикува китайските регулаторни органи за това, че задушават иновациите, като избягват прекалено много риска. Дни по-късно китайските регулатори привикаха Ма и ръководители на Ant Group, а IPO-то беше отменено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай