Фалирала банка продължава да обогатява юристи

Очакват нова криза да пламне в бързоразвиващите се икономики

Фалирала банка продължава да обогатява юристи | StandartNews.com

Вашингтон. Банкрутът на най-голямата инвестиционна банка в САЩ "Лемън брадърс" преди 5 години, с който започна финансовата криза в САЩ, е обогатила и продължава да обогатява с милиарди долари юристи и одитори. Финансовата криза се превърна и в икономическа и предизвика трусове в много държави. Скандалният факт за източването на банката след нейния фалит бе разкрит в разследване на авторитетния британски в. "Файненшъл таймс" по повод петата година от началото на кризата, изходът от която според експерти не се вижда. И което е още по-лошо - САЩ и светът са застрашени от нова.

Банкрутът на"Лемън брадърс" все още продължава да храни юридически и счетоводни компании, разкрива "Файненшъл таймс". Юристи и счетоводители са успели да заработят 3 млрд. долара от банкрута на четвъртата по мощ банка на "Уолстрийт". Само в Ню Йорк от средствата на банката били заплатени 3 млрд. долара за услуги на юридическата фирма Weil, Gotshal@ Manges и на специалистите по преструктурирането от Alvares@ Marsal.

Базираното в Лондон европейско подразделение на "Лемън брадърс" до 15 март т.г. е изплатило за подобни услуги 650 милиона лири (около 1 милиард долара). Тази сума се равнява на 2,5 процента от средствата, които фалиралата банка дължи на кредиторите си.

Известно е, че "Лемън брадърс" дължи милиарди на около 100 000 директни кредитори. В челната десетка влизат и компании, които са гаранти на дълговете на "Лемън брадърс".

Експерти обясняват, че заплатените от банката огромни суми всъщност отговарят на високите тарифи на разходите, които големи компании от този ранг плащат за услуги на юристи и одитори. Във Великобритания например комисионите на експертите юристи и одитори достигат от 4 до 9 процента от плащанията към кредиторите. Но проблемът с "Лемън брадърс" е, че тези услуги и съответните разходи за тях продължават да растат вече 5 години след фалита на банката.
Предпоставка за банкрута бе политиката на борда на банката в стремежа за печалби да залага на рискови операции за постигане на бързи и значителни финансови резултати. Банката е пласирала сложни кредитни деривати с рискови ипотеки. С поевтиняването на имотите в САЩ и разрастването на необслужваните жилищни кредити тези инвестиции се обезцениха рязко. Това предизвика срив на баланса на банката. Друг голям минус за "Лемън брадърс" е зависимостта й от заемен капитал. Това я довежда до натрупване на много по-голяма задлъжнялост в сравнение с другите големи банки. Правителството на САЩ също допусна сериозна грешка, смятат експерти. С отказа си да предотврати банкрута на "Лемън брадърс" то предизвиква недоверие и в другите банки, последвано от замразяване на кредитните пазари. Така приключва 160-годишната история на "Лемън брадърс", която започва като дружество за търговия с памук, след което се превръща в един от гигантите на инвестиционното банкиране.

През миналата 2012 г."Лемън брадърс" излезе от ситуацията на банкрут, като голяма част от бизнеса й в Северна Америка и Великобритания премина към британската банка "Барклейс", а в Европа и Азия - към японската "Номура".
През 2010 г. Комисията по ценните книжа в САЩ обвини 25 големи американски финансови компании, че при оформянето на финансовите си отчети са допуснали нарушения, подобни на тези, извършени от "Лемън брадърс" по пътя към фалита.
В момента стабилността и гаранциите за финансовата система в САЩ не са по-добри в сравнение с началото на кризата през 2005 г., коментира в "Ю Ес Ей тудей". В анализа се твърди, че "в недалечно бъдеще със сигурност предстои друга тежка криза". Тя обаче ще бъде различна от тази през 2008 г. и вероятно ще тръгне в бързоразвиващите се икономики, като например Индия, а не в САЩ. Но може да бъде предизвикана и от външния дълг на САЩ или от друга държава, както и от увеличаващите се в света финансови деривати. Конгресът в САЩ прие през 2010 г. с много труд и добри намерения Закон за всестранна финансова реформа. Но лобисти успяха да отложат приложението й или умело се противопоставиха на някои от набелязаните в закона мерки, бие тревога "Ю Ес Ей тудей".

5 години след колапса на "Леман Брадърс" мнозина от банкерите и високопоставените й служители продължават да трупат печалба от възстановяването на "Уолстрийт" с помощта на федералното правителство. Изданието "Хъфингтън поуст" проследява кариерата на 63 служители на "Леман Брадърс", споменати в независим доклад за банкрута на инвестиционната банка с опитите им да замаскират тежкото положение на банката преди нейния фалит с цел да отложат катастрофата.

47 от тези банкери все още заемат високи постове в структурите на финансовата индустрия. Сред тях е и Майкъл МакГарви, който във вътрешни имейли на "Леман Брадърс" е писал за юридическите възможности да се прикрие фалитът въпреки неспасяемата ситуация на потъналата в дългове банка. Докато тези банкери и сега печелят много добре на "Уолстрийт", заплатите на обикновените банкови служители са в стагнация. През 2012 г. банкерите на "Уолстрийт" са получили средно по 122 000 долара годишни парични награди към заплатите. Това е с 9% повече от бонусите им през 2011 г. През тази година обаче се очаква наградите за банкерите да се увеличат с 20% в сравнение с 2012 г., прогнозира "Хъфингтон поуст".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай