Евтиният ток първо за бизнеса

Евтиният ток първо за бизнеса | StandartNews.com

Добивната индустрия с 15 предложения до премиера Близнашки

Евтиният ток първо да покрива нуждите на българските предприятия и чак след това да отива за износ. Това е едно от предложенията на Българската минно-геоложка камара (БМГК) за стабилизиране и развитие на добивния сектор у нас. Те бяха предадени на премиера Георги Близнашки от председателя на сдружението проф. Лъчезар Цоцорков по време на честването на Деня на миньора - 18 август. Предложението на БМГК се отнася до потребителите на ток високо напрежение, които купуват необходимата им енергия на свободния пазар. Според миньорския бранш провеждането на търгове за родните потребители преди такива за регионалния и международния пазар ще елиминира влиянието на цените в чужбина на тарифите. Това ще гарантира на родната индустрия нужните й количества по-евтин ток. В същото време се предлага и по-скоро да се въведат нови продукти (нощни тарифи, уикенд тарифи и т.н.), които да стабилизират енергийната ни система.

Веднага служебният кабинет да разгледа и приеме подготвената през 2012 г. Национална стратегия за минната индустрия у нас, настояват още от БМГК. Правителство и икономическото министерство да изготвят промени в Закона за подземните богатства, препоръчват още от БМГК. С тях да се пресече незаконният добив, да се ускори издаването на концесии и да се насърчат инвестициите в сектора. Миньорите искат от държавата и да излезе с категорична позиция и да спре спекулациите около концесионните такси у нас, които са на нивата в Европа.

Миньорите: Има риск от режим на тока

При определени условия рискът от режим на тока у нас може да се окаже напълно реален. За това предупреди Владимир Топалов, председател на Синдикалната миньорска федерация към КТ "Подкрепа". Според думите му трябват спешни мерки за стабилизиране на енергийния сектор и изплащане на задълженията към "Мини Марица-изток", за да може компанията да се подготви за зимния добив. "Политиците да погледнат по-сериозно на ситуацията и да подготвят въгледобивния сектор за зимата, защото това, че имаме ТЕЦ-ове, които да покрият нуждите при сурова зима, не означава, че те могат да работят без въглища", обясни Топалов. Според президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев "Мини Марица-изток" са най-ощетени от задлъжнялостта по веригата НЕК-електроцентрали-мини, защото са на последно място и вече имат да взимат 140 млн. лв.

Той допълни, че политиците задължително трябва да разкъсат порочния кръг със задлъжнялостта в енергийния сектор, за да се избегнат сериозни проблеми при студена зима. Мнението му подкрепя и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него друга важна задача пред служебното и следващото редовно правителство е да решат въпроса и с цената на въглищата. Тя трябва да бъде увеличена, за да се гарантират инвестициите и безопасността във въгледобивните предприятия, смята Димитров.

Искат да проучваме за шистов газ

Мораториумът върху шистовия газ у нас да бъде облекчен, от него да отпадне забраната за проучванията, но да се запази тази върху добива. За това настояват от Българската минно-геоложка асоциация. Искането на бранша е служебното правителство и Министерството на икономиката и енергетиката да подготвят облекчаването на мораториума от новия парламент. Чрез отпадането на забраната за проучвания за шистов газ на наша територия ще може да се изяснят рисковете и потенциалните възможности за диверсификация на газовите доставки и цената на синьото гориво, смятат от БМГК. Паралелно с това държавата трябва да въведе много внимателни регулации във взаимоотношенията с неправителствени екоорганизации, тъй като голяма част от тях са със съмнителна легитимност, имитират активност и дори прилагат рекет, смятат от Камарата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай