Европари за паркове и музей

Европари за паркове и музей | StandartNews.com

Повече средства ще има за чистене и ремонт на малките улици по градовете

Средства от европейските оперативни програми ще бъдат инвестирани в различни проекти за обновяването на парковете и подобряването на условията в музеите догодина. 195 млн. лева са планираните средства от Брюксел за София през новата 2016 г. Като цяло капиталовата програма на местната управа е на стойност 366,6 млн. лева. 171,6 млн. лева за собствени средства и пари от държавата, а останалите от ЕС. Зелени системи, транспортна инфраструктура и сигурност са приоритетите, които общината си поставя за догодина. За да стане столицата още по-зелен и чист град, от догодина парите за чистене се увеличават с 16 млн. лева. Още 7 млн. лева са предназначени за поддръжка на парковете и за тяхното разширяване. Близо 10 млн. лева повече ще отдели общината за улични ремонти.

Седем знакови сгради във Видин ще бъдат възстановени в автентичния им вид и модернизирани през следващите 4 години. Това става чрез проекта "Видин в следващия програмен период". Стойността му е 38 млн. лв., като средствата ще бъдат осигурени чрез оперативната програма "Региони в растеж" в периода 2014 - 2020. Нов облик ще придобият след реконструкция и модернизация сградите на драматичния театър "Вида", художествената галерия, средното училище "Цар Симеон Велики", природо-математическата гимназия "Екзарх Антим Първи", музея "Конака" и младежкия дом. Най-много - 15 млн. лв., ще бъдат вложени за реконструкцията и обновлението на централния площад "Бдинци" и на централната пешеходна зона.

По оперативна програма "Региони в растеж" и Добрич ще реновира градската си среда. Планира се изграждането и на нов парк догодина. Вече е подписан договор за 28 млн. лв. Новият парк ще бъде наречен "Св. Димитър" след допитване до населението, което бе направено от предходния кметски екип. Заложени са също изграждане на множество и реновиране на съществуващи детски площадки по кварталите на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай