Сряда,

ЕЦБ отново вдига лихвените проценти, ето кога

От: Агенция Стандарт -
1455
ЕЦБ отново вдига лихвените проценти, ето кога
A
A
A

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард потвърди, че планира да повиши лихвените проценти с половин процентен пункт, предаде АФП.

Данните, публикувани в понеделник, показаха, че еврозоната е избегнала рецесия в края на миналата година и е отбелязала слаб, но положителен растеж от 0,1%, а инфлацията e намалява, макар и да остава на високото ниво от 8,5%.

"С оглед на основния инфлационен натиск възнамеряваме да повишим лихвените проценти с още 50 базисни пункта на следващото ни заседание през март", заяви Лагард пред евродепутатите, цитирана от БГНЕС.

На заседанието си през март ЕЦБ ще публикува актуализирани икономически прогнози, които ще ѝ помогнат да формулира курса на паричната политика.

Ако централната банка осъществи повишението на лихвените проценти с половин процентен пункт, това ще бъде шестото ѝ увеличение от юли насам при общ размер на повишението от 3,5 процентни пункта.

"Поддържането на лихвените проценти на рестриктивни равнища с течение на времето ще намали инфлацията чрез потискане на търсенето, а също така ще предпази от риска от трайна промяна на инфлационните очаквания във възходяща посока", заяви Лагард.

Решенията относно лихвените проценти ще зависят от данните и ще следват подход, основан на отделните срещи след март, добави тя.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com