Ето как в Гърция ще пестят ток

В Солун сякаш никой все още не гледа сериозно на това предложение

Ето как в Гърция ще пестят ток | StandartNews.com

Все още е трудно да се каже колко сурова зима ни очаква, но хората вече търсят начин да се запасяват. В Гърция, например, заради застудяването и несигурните доставки на природен газ, правителството призова да се пести енергия.

Обмисля се и идеята за намаляване работното време на някои магазини във вечерните часове.

В Солун сякаш никой все още не гледа сериозно на това предложение, тъй като именно след 19:00 ч. се разчита на най-много клиенти. Въпреки това от Търговската камара в града, откъдето идва идеята, са категорични, че това е единствената мярка, която може да гарантира поне минимално пестене на иначе много скъпата енергия.

Правителството в Гърция иска магазините да затварят врати в 19.00 вместо в 21.00 ч. в три дни от работната седмица. Така ще се спести между 5 и 10 процента електроенергия.

Идеята обаче не се харесва на всички. В собствения си магазин за обувки в центъра на Солун, Янис Мацукис отчита около 700 евро сметка за ток през лятото, което е с 30% повече от зимната му сметка миналата година. За да успява да я плаща, се нуждае от работа, а не от съкращаване на работния ден.

Срещу мярката е и Пасхалис Анастасиос, който се изхранва с все по-ниските приходи от малката си частна бензиностанция, съобщава Нова тв.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай