ЕРП-тата скочиха срещу ДКЕВР заради цените на топлото

ЕРП-тата скочиха срещу ДКЕВР заради цените на топлото  | StandartNews.com

София. Докладът на ДКЕВР съдържа редица противоречия, които ще доведат до блокиране на инвестициите от страна на дружеството, обяви председателят на УС на EVN Йорг Золфенер на заседание за доклада за извършен регулаторен преглед и утвърждаване на цени на топлинна енергия и определяне на преференциални цени на електрическа енергия.

„За постигане на по-ниски технологични нива са нужни инвестиции. В доклада това не е описано. В доклада е заложен силно дискриминационен подход и по отношение на балансираща енергия като не са предвидени средства за нея. Комисията на практика принуждава дружеството да не използва ефективно своите инсталации, което е в противоречие на енергийната ефективност. В най-новата енергийна стратегия на България е определено 16% до 25% дял на топлинната енергия, това е възможно чрез разумна ценова политика", категориен е Золфенер.

От топлофикационните дружества изразиха своите критики към доклада, като основното им притеснение, че с решенията си ДКЕВР ще ги обрече на финансови загуби и отлив на клиенти.

След като се се запознали с доклада на комисията, от "Топлофикация-София" са внесли становището си в деловодството със забележки по доклада, обяви Васко Павлов, зам.-председател на Съвета на директорите на "Топлофикация-София".

Той изрази надежда комисията да вземе предвид становището им за цените от следващия регулаторен период, но въпреки това, обясни, че дружеството ще се съобрази изцяло с ДКЕВР, надявайки се да отрази забележките им.

Кремен Георгиев от "Топлофикация-Перник" подчерта, че основната им забележка е намаляването на електроенергия за собствени нужди, която, според дружеството, е без обосновка, предаде БГНЕС.

Представителят на "Топлофикация Русе" се оплака от намаляването на прогнозните постоянни разходи без необходимия анализ и за прогнозните разходи за закупуване на въглища, които били силно подценени. Непризнатите такива и отнесени за енергията за реализация са повече от 15% от цялата енергия.

Председателят на ДКЕВР Боян Боев предложи да се срещнат отново с топлофикационните дружества без камери, за да могат да се разберат по-експертно, като предложи тази среща да се състои около 15-ти юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай