ЕРП-тата с 3 години гратис за качеството

ЕРП-тата с 3 години гратис за качеството | StandartNews.com

София. Лицензът на ЕРП-тата при лошо качество ще се отнема, но се предвиждат 3 години гратисен период, за да могат дружествата да направят инвестиции в мрежата за пренос. Това предвиждат окончателните промени в закона за енергетиката, които експертът на БСП Явор Куюмджиев ще внесе в понеделник в деловодството на парламента.

По време на дискусиите за електроенергията с потребителски организации и експерти участниците настояха това да става в рамките на няколко месеца. Куюмджиев призна, че готвените поправки са предизвикали остри дебати и сред депутатите от различните политически сили. "В крайна сметка целта е да се защитят хората от монополите", допълни той.

След гласуване на промените няма да има такса за повторно включване, ако токът на клиент е бил спрян за неплатена сметка. А възстановяването на електричеството трябва да става в срок от 4 часа, гласят поправките. В момента по данни на експерти месечно се правят 60 000 спирания на неизрядни платци. В част от случаите хората просто не са получили заплати или са били в чужбина, даде пример Куюмджиев. Процедурата по спирането на тока също ще претърпи промени. От дружествата трябва първо да се свържат с клиента и да го предупредят. Това може да става чрез sms, email, по телефона или с препоръчано писмо, обясни соцдепутатът. Целта била хората да знаят ден или два по-рано, за да може да се избегне принудителното прекъсване на електричеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай