Еърбъс показа нов уникален красавец, сменя правилата на играта

Може да извършва дълги полети на печалба и без пътниците да се прекачват

Еърбъс показа нов уникален красавец, сменя правилата на играта | StandartNews.com

Компанията "Еърбъс" (Airbus) осъществи първия полет на най-новия си модел - A321XLR, с който европейският самолетостроител ще се опита да задоволи нарасналото търсене на тяснофюзелажни самолети с голям обсег, предаде Ройтерс.

Двумоторният реактивен самолет излетя от Хамбург, където е произведен, за да постави началото на поне година тестове, преди да се включи в търговската флота.

"Еърбъс" залага на A321XLR да промени "правилата на играта", тъй като с този самолет могат да извършват дълги полети на печалба и да не бъдат принуждавани пътниците да се прекачват.

A321XLR може да прелита 8700 км с едно зареждане, което е с 15 процента повече от всеки друг тяснофюзелажен самолет. Той би дал възможност на авиокомпаниите да извършват с него преки полети по маршрути като Ню Йорк-Рим, Токио-Сидни или Хюстън-Сантяго на много по-ниска цена, твърдят от "Еърбъс".

Удълженият полет става възможен с добавяне на още едни резервоар под корпуса, което обаче предизвиква опасения от пожар, ако се наложи самолетът да кацне по корем. Това принуди "Еърбъс" да отложи пускането на самолета в търговска употреба за 2024 г., за да има време за модифициране на резервоара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай