Енергийната борса тръгва през декември

Енергийната борса тръгва през декември | StandartNews.com

Индустрията и гражданите ще имат право на избор на свободния пазар

Напълно функционираща енергийна борса може да има най-рано в началото на декември. Това стана ясно от изказванията на участниците в дискусията "Българска енергийна борса - какво, как и кога". Предстоят промени в закона, чрез които да бъде сменен моделът на енергийния пазар, така че да посрещнем 2016 г. с изцяло либерализиран пазар, като стартирането на енергийната борса е в основата на либерализацията.

Първоначално платформата за свободна търговия на еленергия ще работи в тестов режим. За момента за начало на дейността на борсата в пробен режим е предвидена датата 8 декември 2015 г., съобщи Никола Габровски от "Българска независима енергийна борса" (БНЕБ). През април 2015 г. беше подписан договор за сътрудничество с оператора Nordpool Spot, който да предостави платформа за търговия на електричество. Още не се знае какъв точно ще бъде моделът на либерализация у нас. Той ще бъде направен на базата на доклад, който изготвя Световната банка.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) подписа договор за сътрудничество с международната финансова институция през август. Методиката ще отговаря на условията в България и изискванията на ЕС, заяви енергийният министър Теменужка Петкова. Тя подчерта нуждата от промяна на статута на Националната енергийна компания (НЕК), която в момента е обществен доставчик, тоест единствен купувач на електроенергия. Това ще стане с промени в законодателството, които трябва да са факт до края на годината.

При либерализацията на пазара цената на електроенергията ще бъде справедлива, такава каквато е, а не каквато определи регулаторът, каза вицепремиерът Томислав Дончев. "Свободният пазар дава шанс на този, който е по-ефективен и дава по-конкурентен продукт", добави той и обясни, че основното, което ще даде свободният пазар, е възможността за избор, а не толкова намаляването на цената.

В близките седмици трябва да бъдат изготвени промени в правилата за търговия с ток, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той добави, че те ще предложат равнопоставен подход и прозрачност в действията на борсовите операции. По думите му функциониращата борса ще доведе до засилване на конкуренцията, но и свободен избор за потребителите - преди всичко за индустриалните потребители. Постепенно обаче и битовите потребители ще могат да се възползват от това право, а свободният избор ще подобри качеството на предлаганата услуга, обясни Иван Иванов.

Той припомни, че след либерализацията ролята на КЕВР ще бъде изготвяне на методология за компенсиране на производителите със специални цени, тоест таксата "Задължения към обществото", и определяне на цените на мрежовите услуги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай