Експерти разпердушиниха бюджета. Каква ще е социалната му цена?

Повишаването на минималната работна заплата е възможно, защото става с постановление

Експерти разпердушиниха бюджета. Каква ще е социалната му цена? | StandartNews.com

На първо четене в парламента бе гласувано удължаване на действието на бюджета за 2022 г. и през следващата 2023 година. Според финансови експерти обаче не може бюджет, който е правен в едни различни условия, да бъде пренесен в други рамки.

Бившият заместник финансов министър Любомир Дацов посочи, че между първо и второ четене ще се правят поправки, въпреки че бюджетът е вкаран без нито една цифра.

Според финансиста Емил Хърсев този бюджет е като кафе без кофеин – финансов план без план и без перспектива.

„Инвестиционната програма на бюджета не бива да бъде фискален буфер“, посочи още той и допълни, че удължаването на бюджета е и удължаване на дефицита.

„До края на септември бюджетът се движеше балансирано – плюс-минус 200 милиона салдо. През миналия месец приходите вече намаляват и данъчните приходите са пораснали едва с 6% спрямо същия период миналата година“, уточни Любомир Дацов и попита дали вече има проява на затягане на икономическите условия при високата инфлация.

Бившият социален министър Лидия Шулева подкрепи удължаването на бюджета до съставянето на редовно правителство. Тя посочи, че има няколко буфера, с които могат да бъдат подпомогнати най-уязвимите групи - деца на приемни родители, деца сираци, хора с увреждания и пенсионери. "От резервите, които са спестени през 2022 г., те могат да бъдат подкрепени с еднократни помощи", посочи тя.

Според Шулева повишаването на минималната работна заплата също е възможно, защото това става с постановление. 

Според Хърсев не трябвало да има автоматично обвързване, трябвало да е ясно кой се подпомага.

Шулева смята, че ако все пак правителството реши да подпомогне голяма група уязвими хора, те ще могат да посрещнат зимата. "Важно е уязвимите групи да оцелеят, не можем да преодолеем инфлацията", добави тя.

Според Дацов от начина на раздаването на помощи в момента никой не печели. Няма политики при раздаването им, смята и Хърсев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай