Експерт отсече! Големият капан на ипотечните кредити

Как да се избира банката

Експерт отсече! Големият капан на ипотечните кредити | StandartNews.com

Когато избираме банка за кредитиране, не трябва да гледаме само лихвата. Има много други фактори, за които трябва да внимаваме като клиенти. Това каза Тихомир Тошев, кредитен консултант, в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус". Първо трябва да знаете защо Ви трябва кредит и каква сума ви е необходима.

“Понякога този разговор е последен, когато консултантът прецени, че клиентът не е наясно какво точно желае. Обикновено човек се връща след година или две, когато клиентът вече знае какво иска", отчете Тошев.

Не само лихвата има значение, но и избора на банка, от която да теглите кредит.

“Понякога при ниска лихва конкретната банка пак не предлага най-добрите останали кредитни условия. Особено при ипотечните кредити е много важно да сме много подготвени при избора на банка. Лошият избор в такива случаи води до плащане между 20 000 и 30 000 лв повече, които щяхте да си спестите, ако бяхте проучили добре услугите на банките и къде тази услуга би била най-изгодна за Вас", допълни консултантът.

Ролята на годишния процент на разходите е да преценим чрез него каква е истинската цена на кредита. Там влизат лихвата, началните такси, съпътстващите финансови продукти като застраховки, обслужването през годините, сметката, която поддържате, за да го обслужва. Това е много важен индикатор, каза още Тошев.

Възможността банката едностранно да променя условията по кредита вече не е налична от около 5 г. Кредитите са обвързани с пазарен индекс, който обикновено е прозрачен и дава добра информация.

“Когато теглите кредит, трябва да разберете как се формира лихвата и от какво ще зависи тя. Ако индексът скача, лихвата ще се увеличи, ако спадне - пада и тя", каза още Тошев.

Американците избират фиксирани лихви, но там имат възможност да избират фиксирани лихви за 30-годишен срок на кредита. Когато тя е ниска, е добре да се направи това. Пазарът у нас обаче дава възможност за фиксиране на изгодна лихва само да 5-годишен период.

За най-безрисково се смята, ако за погасяване на всичките Ви кредити Ви стигат не повече от 30% от доходите ви, отбеляза той.

“Това правило не важи за професии, които генерират много високи над средните доходи, но пак препоръчват границата да остане до 40%", каза още консултантът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай