Събота,

Експерт: Не погасявайте едни кредити с други

От: Редактор -
Експерт: Не погасявайте едни кредити с други
A
A
A

1,82 милиарда лева са разсрочените задължения на домакинствата към края на февруари, откогато е последната официална статистика на БНБ.

Със сигурност през годината частичният мораториум върху тези задължения ще изтече, като е строго индивидуално какъв е периодът на отсрочване на плащанията и дали временно е спряно погасяването на задължението, или все пак се правят малки вноски.

„Хората, които не са успели да се справят със затрудненията си във връзка с изплащането на техните кредити, продължават да имат възможността да се свържат с финансиращата ги институция, да съобщят, че при тях затруднението продължава и да потърсят някакво индивидуално решение“, обясни кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Не да чакаме моментът, в който ще дойде падежът на вноската, най-добре е още предходния месец да отидем да съобщим, че затруднението продължава“.

Или казано по друг начин - ако първата ни възобновена вноска трябва да е в началото на май, но не е ясно дали ще можем да я погасим, е по-добре веднага да потърсим банката.

"Не съветвам за погасяването на едни кредити да вземат нови кредити, пък били те и безлихвени", беше категоричен Тихомир Тошев, който има още едно предупреждение - още при сключването на частичния мораториум би трябвало да сме наясно, че ще плащаме по-високи вноски след края на отсрочката:

Ако се наложи да договорим нова отсрочка, тя трябва да е максимално кратка, защото в противен случай, ни очаква ново оскъпяване, предупреди Тошев, като посочи какво е очакваното поскъпване:

„За потребителските кредити то ще бъде в рамките между 5 и 20 лева на месец, при ипотечните ще бъде от порядъка между 20 и 50 лева на месец. Повече от 90% от кредитополучателите ще успеят да се справят с плащанията след мораториума“, каза кредитният консултант.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички