Екшън с лихвите. Предстои голяма промяна

При потребителското кредитиране през лятото фокусът е върху ремонтите и обновяването на дома

Екшън с лихвите. Предстои голяма промяна | StandartNews.com

Активността при търсенето на кредити продължава да е доста висока и това се дължи основно на ниските лихви. Повишаването на лихвите от края на миналата година до момента е с около 0,1 до 0,3 процентни пункта, което не притеснява кредитополучателите. Това каза в интервю за БТА Тихомир Тошев, управител на "КредитЦентър", в коментар на ситуацията на пазара и очакванията за развитието му в следващите месеци.

През април с цел "да охлади" кредитирането, Българската народна банка (БНБ) за пръв път от години реши да повиши задължителните минимални резерви, които банките трябва да поддържат, като промяната влезе в сила от 1 юли. Месец по-рано се увеличи и процентът им за привлечените средства от чуждестранни лица. Последните данни, обявени от БНБ за юни, показват, че броят на кредитите на домакинствата расте на годишна база с 1,6 процента, а размерът им - с 14 процента. Над една четвърт от взетите кредити са с размер над 100 000 до 250 000 лв.

Прогнозите на кредитния консултант са, че до края на годината ще има още едно повишаване на лихвите в рамките на 0,1 до 0,3 процентни пункта, но и то не се очаква да повлияе на търсенето на кредити.

"Водещият интерес продължава да е покупката на жилище, в последните няколко месеца имахме и доста засилен интерес в посока рефинансиране на кредити. При потребителското кредитиране през лятото фокусът е върху ремонтите и обновяването на дома. Най-често теглените суми за това са между 20 000 - 40 000 лева. Следват кредитите за покупка на семеен автомобил и за обединяване на задължения", каза Тихомир Тошев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай