ЕК спира наказанието на България за монопол на пазара

Държавите в ЕС бяха задължени да въведат общностните правила в националното си законодателство до 27 декември 2016 година...

ЕК спира наказанието на България за монопол на пазара | StandartNews.com

Европейската комисия съобщи, че е решила да прекрати производствата за установяване на нарушение, образувани срещу България, Гърция и Португалия, тъй като тези държави вече са въвели в националното си законодателство правилата за исковете за обезщетение заради вреди при нарушаване на антитръстовите правила.

Правилата служат за заявяване на обезщетение за вреди за пострадалите от нарушения на правилата на ЕС, например картели или злоупотреби с господстващо положение на пазара. Пострадалите получават по-лесен достъп до доказателствата, от които се нуждаят, за да обосноват претърпените вреди, както и повече време, за да предявят исканията си.

Държавите в ЕС бяха задължени да въведат общностните правила в националното си законодателство до 27 декември 2016 година. Седем държави са направили това преди изтичането на крайния срок. След като заради липса на съобщаване на предприетите мерки бяха образувани наказателни процедури, 18 държави въведоха правилата през 2017 г. България, Гърция и Португалия направиха това през първата половина на миналата година, се посочва в съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай