Eфективни ли са старите чугунени радиатори или е време за смяна?

Чугунът може и да е устойчив на корозия, но се нуждае от повече ресурс, което увеличава разхода за отопление

Eфективни ли са старите чугунени радиатори или е време за смяна? | StandartNews.com

Чугунените радиатори са добре познати на всеки. Можете да ги откриете в почти всички стари жилищни блокове, както и в повечето обществени сгради. Въпреки че вече се предлагат нови, по-модерни и по-добре изглеждащи алтернативи, чугунените радиатори продължават да се използват и до днес.

Но дали те наистина са ефективни или продължават да се използват просто защото са здрави и вършат добра работа? Останете с нас, за да разберете имат ли място старите чугунени радиатори в съвременните сгради или е време за подмяна.

Какво представляват чугунените радиатори и какви са техните предимства и недостатъци?

Чугунените радиатори са най-стария вид и имат репутацията на сигурно и ефективно средство за отопление. Макар вече да се предлагат и по-съвременни дизайни, старите модели все още запазват добре познатата ни форма на “акордеон”.

Срокът за експлоатация на чугунените радиатори е значително по-голям от този на другите видове и това е едно от най-големите им предимства.

Радиаторите от чугун са масивни и тежки, което прави пренасянето и монтирането им по-трудно. Това се дължи на факта, че имат дебели стени, което има своите предимства и недостатъци. Те имат висока термична инерция, което означава, че загряват бавно и докато това се случи, стаята ще бъде студена. Но това означава също така, че изстиват бавно и продължават да отдават топлина, дори и след като спре топлоподаването към тях.

Чугунът е метал с нисък коефициент на топлоотдаване и като такъв той се нуждае от повече ресурс, за да бъде нагрят. Това увеличава разхода за отопление и води до високи сметки. Основното предимство на този метал е, че е устойчив на корозия. Освен това, чугунените радиатори за парно не са претенциозни спрямо киселинността на водата в системата.

Предимствата и недостатъците на чугунените радиатори, обобщени в табличен вид, изглеждат така:

Предимства Недостатъци
Устойчиви са на корозия Масивни и тежки
Ниска цена Непривлекателен външен вид
Изстиват бавно Загряват бавно
  Трудно регулиране на температурата, заради високата инертност
Непретенциозни са към киселинността на водата Висок разход на енергия
Дълъг експлоатационен живот Почистват се трудно от събрания във вътрешността прах
  Нуждаят се от периодично боядисване

От казаното досега, можем спокойно да заключим, че чугунените радиатори не са ефективно средство за отопление. Главната причина за това, е че те имат висок разход на енергия и използването им значително повишава сметките за отопление.

С какво да смените старите чугунени радиатори?

Алуминиевите и панелните радиатори неслучайно са най-използваните радиатори за парно. Те са добра алтернатива, с която да смените старите чугунени радиатори в дома си. Основните предимства на алуминиевите са: висок коефициент на полезно действие; лесен монтаж; икономичност и удобство, осигурени от модерната инсталация и терморегулаторите; изчистен и елегантен дизайн.

Панелните радиатори за парно, от своя страна, също се радват на голяма популярност и често са предпочитани пред алуминиевите. Те се състоят от един или повече стоманени отоплителни панели и конвекторни перки. Панелните радиатори са устойчиви на електрохимична корозия, предлагат висококачествен топлообмен, имат изчистен дизайн, а цената им е доста по-ниска от тази на другия вид. Те са изгодно решение за дома и са най-често срещани в автономните отоплителни системи.

Както сами се убедихте, старите чугунени радиатори вече далеч не са най-ефективното средство за отопление. Днес те имат модерни и съвременни алтернативи, които преодоляват недостатъците им и предлагат по-добро и икономично отопление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай