Една от 5 пътни фирми ще получи пари. А другите какво ги чака?

Пак искат да прехвърлят топката на парламента

Една от 5 пътни фирми ще получи пари. А другите какво ги чака? | StandartNews.com

Трябва много ясно да заявим на пътните фирми, че ще се разплатим само към тези, които са изрядни към държавата. Тези, които са проблемни, трябва ДНСК и АДФИ да излязат със становище за всеки един проект.

Това каза председателят на Комисията по регионална политика и депутат от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев пред журналисти във връзка с протестната готовност на пътните строители.

От думите му стана ясно, че 21 % от тези фирми са изрядни. "Искат да се продължат и договорите на текущите фирми. Всъщност мисля, че това е целта. Регионално министерство се провали в опита си да направи обществени поръчки. Тези поръчки, които бяха пуснати, сега са прекратени. Оказва се, че държавата е заложник на обстоятелства и едва ли не трябва да напише празен чек на пътните фирми. Искам да има решение, което да дава гаранции, че ще има поддръжка, но и самите фирми трябва да признаят наследството на ГЕРБ и какво се случваше по времето на ГЕРБ. Цялата тази каша трябва да я решим заедно, а не да заплашват с протести непрекъснато вместо да посочат какво се случваше преди няколко години", допълни Ананиев.

Шефът на Регионална комисия поясни, че днес на комисия ще се обсъди индексация, а тази седмица ще има извънредна комисия, свързана с ТРП-ата. Народното събрание трябва да излезе с решение по казуса с пътищарите.

От своя страна заместник-министърът на финансите Андрей Цеков коментира, че напълно осъзнава сериозността на проблема, но по думите му въпросът има много аспекти.

"Единият е практически, вторият е правен. Практическият проблем е наистина сериозен, доколкото съдбата на следващите плащания беше поставена в правомощията на Народното събрание. В този смисъл считам, че Народното събрание следва да излезе с решение по казуса, което да позволи както уреждане на финансови взаимоотношения в зависимост от естеството на всяко едно възлагане, така и да намери подходящо решение за продължаване на пътната поддръжка", каза Цеков.

По думите му тук има допълнителни нюанси, свързани с една голяма неяснота, именно кога би могло да има избрани нови изпълнители, които да осъществяват текущо поддържане.

"Големият проблем пред държавата е, че в последната една година не са направени подходящи стъпки това нещо да се случи. Ние сме изправени пред една чрезвичайна ситуация, която най-вероятно ще налага чрезвичайни мерки, които са изцяло в прерогативите на Народното събрание по силата на решението от 20 април", коментира Цеков.

Според него е нужно да се произнесат компетентните органи, които дефинитивно биха могли да дадат отговор на въпрос дали е законосъобразно възлагането на съществени ремонти чрез допълнителни задания.

"Още преди месец са сезирани както ДНСК за всяко едно конкретно задание, така и АДФИ. Логично е да се изчака решението на тези две инстанции по всеки един от спорните казуси. Изцяло в правомощията и във функционалната компетентност на министъра на регионалното развитие е да предложи различно решение", добави Цеков, пише dir.bg.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай