Понеделник,

Една от 5 пътни фирми ще получи пари. А другите какво ги чака?

От: Стандарт -
1014
Една от 5 пътни фирми ще получи пари. А другите какво ги чака?
A
A
A

Трябва много ясно да заявим на пътните фирми, че ще се разплатим само към тези, които са изрядни към държавата. Тези, които са проблемни, трябва ДНСК и АДФИ да излязат със становище за всеки един проект.

Това каза председателят на Комисията по регионална политика и депутат от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев пред журналисти във връзка с протестната готовност на пътните строители.

От думите му стана ясно, че 21 % от тези фирми са изрядни. "Искат да се продължат и договорите на текущите фирми. Всъщност мисля, че това е целта. Регионално министерство се провали в опита си да направи обществени поръчки. Тези поръчки, които бяха пуснати, сега са прекратени. Оказва се, че държавата е заложник на обстоятелства и едва ли не трябва да напише празен чек на пътните фирми. Искам да има решение, което да дава гаранции, че ще има поддръжка, но и самите фирми трябва да признаят наследството на ГЕРБ и какво се случваше по времето на ГЕРБ. Цялата тази каша трябва да я решим заедно, а не да заплашват с протести непрекъснато вместо да посочат какво се случваше преди няколко години", допълни Ананиев.

Шефът на Регионална комисия поясни, че днес на комисия ще се обсъди индексация, а тази седмица ще има извънредна комисия, свързана с ТРП-ата. Народното събрание трябва да излезе с решение по казуса с пътищарите.

От своя страна заместник-министърът на финансите Андрей Цеков коментира, че напълно осъзнава сериозността на проблема, но по думите му въпросът има много аспекти.

"Единият е практически, вторият е правен. Практическият проблем е наистина сериозен, доколкото съдбата на следващите плащания беше поставена в правомощията на Народното събрание. В този смисъл считам, че Народното събрание следва да излезе с решение по казуса, което да позволи както уреждане на финансови взаимоотношения в зависимост от естеството на всяко едно възлагане, така и да намери подходящо решение за продължаване на пътната поддръжка", каза Цеков.

По думите му тук има допълнителни нюанси, свързани с една голяма неяснота, именно кога би могло да има избрани нови изпълнители, които да осъществяват текущо поддържане.

"Големият проблем пред държавата е, че в последната една година не са направени подходящи стъпки това нещо да се случи. Ние сме изправени пред една чрезвичайна ситуация, която най-вероятно ще налага чрезвичайни мерки, които са изцяло в прерогативите на Народното събрание по силата на решението от 20 април", коментира Цеков.

Според него е нужно да се произнесат компетентните органи, които дефинитивно биха могли да дадат отговор на въпрос дали е законосъобразно възлагането на съществени ремонти чрез допълнителни задания.

"Още преди месец са сезирани както ДНСК за всяко едно конкретно задание, така и АДФИ. Логично е да се изчака решението на тези две инстанции по всеки един от спорните казуси. Изцяло в правомощията и във функционалната компетентност на министъра на регионалното развитие е да предложи различно решение", добави Цеков, пише dir.bg.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички