Е-автомобил ще стане номер едно на 2022

Изданието 2022 година на конкурса Световен автомобил на годината навлезе във финалнатаси фаза.

Е-автомобил ще стане номер едно на 2022 | StandartNews.com
  • Изданието 2022 година на конкурса Световен автомобил на годината навлезе във финалнатаси фаза.

 

Изданието 2022 година на конкурса Световен автомобил на годината навлезе във финалната си фаза, след като журито публикува имената на финалните тройки в основната и шестте подкатегории.В основната категория- Световен автомобил на годината 2022, финалната тройка е съставена от 100% електрически (BEV) модели- Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5 и Kia EV6.

За отличието Световен електрически автомобил на годината ще спорят Audi e-tron GT, Hyundai Ioniq 5 и Mercedes-Benz EQS, Световен градски автомобил на годината ще бъде избран между Opel Mokka, Toyota Yaris Cross и Volkswagen Taigun, а BMW iX, Genesis GV70 и Mercedes-Benz EQS ще излъчат победител в категорията Световен луксозен автомобил на годината.

Тройката финалисти в категорията Световен спортен автомобил на годината е съставена от Audi e-tron GT, BMW M3/M4 и Toyota GR86/Subaru BRZ, а тази за Световен автомобилен дизайн на годината от Audi e-tron GT, Hyundai Ioniq 5 и Kia EV6.

Крайното класиране в конкурса Световен автомобил на годината 2022 ще бъде обявено по време на международното изложение в Ню Йорк на 13 април.

BENTLEY реши - по една елкола на година

Успоредно с обявяването на финансовите си резултати за изминалата 2021 година, BENTLEY обяви нови подробности относно плановете си за електрификация на легендарната марка.

След анонсирането на стратегическия план Beyond100, сега от BENTLEY анонсират, че с планираната инвестиция в размер на 3 млрд евро, марката възнамерява да лансира на пазара по един нов 100% електрически (BEV) модел всяка година с начало 2025-а.

През изминалата година BENTLEY отчете невиждани в историята на марката продажби на ниво от 14 659 коли, което представлява увеличение от 31% в сравнение с предходната, също така рекордна с 11 206 продажби, 2020-а.През ноември 2020 година, Bentley анонсира изключително амбициозните си планове да се трансформира в производител на 100% електрически автомобили. Първата стъпка в осъществяването на тази си инициатива марката вече стартира и според нея се очаква портфолиото й да включва само зареждаеми (plug-in) хибридни модели и 100% електрически автомобили до 2026 година.Гамата с единствено и само електрически продукти е планирана да се реализира до 2030 година, като първата електрическа кола на Bentley ще видим през 2025 година

Китай спасява от колапс световния автомобилен бизнес

С ръст в продажбите на нови автомобили от 24.7% през февруари, Китай успява да балансира световния бизнес, който приключи февруари с понижение от едва 1.1%.Данните на агенцията LMC Automotive сочат, че глобалните продажби на нови автомобили през изминалия месец са достигнали ниво от 5 774 634 единици при показател от февруари 2021 от 5 840 181 единици.

На всеки един от основните пазари, с изключение на Китай, се наблюдава значително понижение.

През февруари, в Съединените Американски Щати са били реализирани 1 047 033 нови коли, което представлява спад от 12%. Със 17.9%, до 351 097 единици, се е свил бизнесът в Япония, а този в Западна и Източна Европа със съответно 7.2% и 9.6% до 832 056 и 278 848 единици.В същото време, през февруари в Китай са били закупени 1 716 365 нови коли, при миналогодишен показател за същия месец от 1 376 060 единици.

Данните на LMC Automotive за останалите пазари сочат спад от 3.1% до ниво от 1 181 142 единици.Единствено в Китай се наблюдава ръст сред основните пазари и за периода от началото на годината- +12% до 4 220 896 единици.

Как да пестим гориво. Все по-важен въпрос

  • Дизелът и бензинът никога не са били толкова скъпи

Дизелът и бензинът никога не са били толкова скъпи. Икономичният стил на шофиране може да окаже значително влияние върху портфейла ви. Автоклуб Европа (ACE) дава съвети на немските автомобилисти как да пестят гориво.

Сравнете цените в реално време

В рамките на един град разликите в цените на литър гориво понякога могат да бъдат значителни. По-малките отклонения към по-евтината бензинова помпа са законни, по-големите трябва да се избягват. Обход от пет километра с празен резервоар се изплаща само ако има разлика в цената от поне два цента на литър гориво.

Подходящото време за зареждане с гориво

Спонтанното шофиране до следващата бензиностанция веднага след като лампата светне може да ви струва пари. Зареждането струва най-много сутрин в час пик. Цените на горивата падат само следобед. Вечерта - обикновено между 18 и 20 часа - е най-благоприятният период.

Постоянна регулирана скорост

Спестявате гориво, когато шофирате на макс? Не номерът е да поддържайте скоростта си възможно най-постоянна и за предпочитане не твърде бързо. Основно защото въздушното съпротивление оказва значително влияние върху разхода на гориво при по-високи скорости, около и над 80 км/ч. Затова е по-добре да шофирате малко по-бавно по селски пътища и магистрали. Като цяло е важно да ускорите по-бързо и след това да поддържате скоростта постоянна възможно най-дълго. Ако превозното средство има круз контрол, това допринася за равномерното шофиране по магистрали или равни пътища. Скоростта трябва да бъде по-ниска в полза на безопасността на движението и сметката за гориво.

Проверете налягането в гумите:

Твърде ниското налягане на въздух в гумите не само оказва неблагоприятно влияние върху управлението на автомобила и спирачния път, но и значително увеличава разхода на гориво. С 0,5 бара по-малко въздух от препоръчаното от производителя, разходът на гориво се увеличава с около пет процента. Ето защо, ако е възможно, проверявайте налягането в гумите при всяко второ спиране за зареждане и поне веднъж месечно.

Грижите за двигателя

Влиянието върху консумацията започва с избора на двигателно масло. В зависимост от работните условия, двигателното масло с нисък вискозитет предлага потенциални спестявания между два и шест процента. Също така е препоръчително редовно да проверявате въздушния филтър. Ако е запушен, двигателят работи при трудни условия, което понякога води до по-висок разход на гориво. Специалист може да провери и подмени филтъра само за няколко минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай