Дъжд от пари в 3 града. Нови работни места

Компании наливат над 55 млн. лв.

Дъжд от пари в 3 града. Нови работни места | StandartNews.com

Дъжд от пари ще донесат инвестициите на три фирми в Търговище, Съединение и Враца.

Компаниите ще налеят общо над 55 млн. лв. в трите града. Те ще разкрият и близо 250 нови работни места, обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков, който им връчи сертификат клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на компаниите.

Производството на компаниите почти на 100% е за износ.

„Тракия глас“ е цех за обработка на плоски стъкла, които са 100% за износ, с обща стойност на инвестицията над 27 млн. лв. и те са в Търговище.

„Готмар“ прави две инвестиции – едната за електроуреди, а другата - за фотоволтаична централа. И двете неща ми харесват, защото те стават по-зелени, а от друга страна си отварят капацитета, каза министърът. 90% от инвестицията отива за износ, като разширението става в Съединение.

„Т-клас“ инвестират 10 млн. лв. като те ще влязат във Враца, за да построят 70 000 кв. м. разширение на базата си“, посочи още Петков и добави, че те са част от тези 14% компании, които имат експортен потенциал и смята, че той трябва да се увеличи.

Той коментира още, че политики без хора не могат да се правят и подчерта, че първата им стъпка е да бъдат спрени кражбите и увери, че държавата ни има пари, съобщи БГНЕС.

Петков не каза еднозначно дали би участвал в нов кабинет, но поясни, че към момента не е канен и заяви, че тяхната цена е висока, защото искат независимост и екипност и няма да позволят да бъдат контролирани с телефонно обаждане.

„За да може да сме ефективни са нужни две неща. От една страна трябва да имаме свобода на действие, от друга страна да имаме обща визия за развитието. Не може човек да има икономическа политика без финансова такава. За мен отборната работа с министерството на финансите е ключова, за да вземем подобно решение. Иначе е голямо удоволствие за нас като виждаме, че има реален напредък, имаме енергия за работа. Въпросът е, че първо някой трябва да те покани, второ трябва да ти даде свободата и трето да ти даде възможност да работиш в екип“, коментира той и уточни, че държи на финансовия министър Асен Василев, защото с него имат обща визия за развитието на България.

Попитан дали би продължил без него, той каза че това би му показало, че има разлика във визията как трябва да се развива страната. Според него този въпрос на визия и стратегия отколкото на имена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай