Джъмбо 777х счупи рекорди в авиацията

Гигантът от Сиатъл подписа в Дубай сделки за $100 млрд., "Еърбъс" сключи за "едва" $40 млрд.

Джъмбо 777х счупи рекорди в авиацията | StandartNews.com

Дубай. Новият модел на корпорацията "Боинг" миниджъмбо "Боинг 777х" стана обект на най-крупната сделка в историята на авиацията. Това се случи в авиосалона в Дубай, където за новия миниджъмбо се получиха 250 заявки за покупка на рекордната обща стойност над 100 милиарда долара. Самолетът е създаден на базата на "Боинг 777", но названието си получава по-късно. Първото му официално представяне стана в събота на изложението в Дубай. Цената на една машина на разновидността "Боинг 777х-8" е 349,8 милиона долара. По-големият "Боинг 777х-9" струва малко по-скъпо - 377,2 милиона долара. Производството на моделите ще започне през 2017 г., а първите им доставки се очакват през 2020 г.

Европейският производител "Еърбъс" също разшири продажбите си на двуетажния А380 и готви новия А350. Повечето купувачи на "Боинг" и "Еърбъс" са представители от Близкия изток. Продажбите на А380 за 2013 г. бяха под въпрос преди изложението, защото "Луфтханза" беше се отказала от три от исканите преди доставки. Сега обаче германската компания подписа контракти за покупка на "Еърбъс". Емирствата поръчаха 50 еърбъса А380 на обща стойност 23 милиарда долара и така ще увеличат броя си на тези машини до 140.

Авиосалонът се организира на две години. Започналият през този уикенд е 13-и по ред и се отличи с това, че е най-големият в историята си. Площта на изложението в комплекса "Дубай уърлд център" е 645 000 кв.м. Участват над 1000 компании от цял свят, което е с 4 процента повече от предишния авиосалон през 2011 г. За първи път участват и представители на Швеция и Румъния. Най-много са представителите от Обединените арабски емирства (266) и САЩ (197).
Авиокомпаниите на малките емирства на Залива стават все по-значим фактор в международните превози. На авиоизложението в Дубай те поръчаха нови самолети за общо 150 млрд. долара. Най-тлъстите поръчки са от дубайската "Емирейтс", от базираната в Абу Даби "Етихад" и от "Катар еъруейс". Лъвският пай от тях получава американската корпорацията "Боинг" със заявки за самолети за близо 100 млрд. долара. Европейският консорциум "Еърбъс" пък ще достави самолети за около 40 млрд. долара.

По вече подписани контракти на изложението "Дубай ейър шоу 2013" на първо място по поръчки за закупуване на новия миниджъмбо се нарежда "Емиратс ейърлайн", компанията на Обединените арабски емирства. Тя е най-големият превозвач на пътници в света.

Компанията купува 150 самолета от модела "Боинг 777х" за 76 милиарда долара. Не е изключено компанията да закупи още 50 машини. Тази компания вече притежава 120 самолета "Боинг 777". "Купуваме много нови машини с разчет за бъдещото развитие на нашата компания", обясни държавният глава на ОАЕ шейх Ахмед ибн Саид ал Мактум на пресконференция в авиосалона. Другата компания на емирствата - "Етихад ейъруейс", също пазарува, като закупи "Боинг 777х" и "Дриймлайнер 787" за обща сума на контрактите 25,2 милиарда долара. Така компанията стана най-големият оператор на "Дриймлайнер", от които след сегашната сделка ще притежава общо 72 самолета "Боинг". "Боинг е наш проверен стратегически партньор", коментира шефът на "Етихад ейруейс" Джейвс Хоган, цитиран от Блумбърг.
Катарските авиолинии пък ще обновят своя авиопарк с нови машини за общо 19 млрд. долара. А поръчките на "Етихад ейъруейс" надхвърлят 26 милиарда долара.

Шейхове в суперкола с 560 км/ч

Инженерни шедьоври като Bugatti Veyron или Lamborghini Veneno явно вече се струват прекалено стари и примитивни за пребогатата арабска клиентела. В авиосалона в Дубай изненадващо бе показан автомобилът хиперкар Devel Sixteen, с който занапред ще се движат богатите шейхове. Колата веднага прикова погледите на мнозинството посетители. Devel Sixteen има 16-цилиндров 7,2-литров двигател с четири турбокомпресора и мощност 5000 к.с., както пише на табелата с техническите параметри на суперколата. Фантастичното возило ускорява до 96 км/ч за 1,8 секунди и развива 560 км/ч. Цената не се съобщава, но се очаква да съответства на гореописаните показатели - около 5 млн. дирхама или над 1 млн. евро. Компанията производител на машината е арабската Defining Extreme Vehicles Car Industry L.L.C.. Тя е нарекла модела Devel Sixteen. Суперколата е изцяло арабска разработка и на външен вид много наподобява автомобила на Батман. Тя ще е уникална, защото досега не е имало кола с такава мощност. Devel Sixteen не е първият суперавтомобил арабско производство. За такъв се счита Lykan Hypersport, който е разработен от ливанската компания W Motors. Мощността му е 750 к.с., а купето е цялото в светодиоди, инкрустирани с диаманти. Колата ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,8 секунди, като максималната й скорост е 390 км/ч. Серийната версия на арабската суперкола Lykan Hypersport също бе показана на изложението в Дубай. Моделът е разработван 6 години с помощта на тунинг ателието RUF и австрийската компания Magna Steyr.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай