Дянков: Трябват икономически политики за регионите

Дянков: Трябват икономически политики за регионите | StandartNews.com

Трябват икономически политики за регионите, особено в Северна България. Това заяви бившият министър на финансите Симеон Дянков в сутрешния блок на БНТ.

Северна България не може да се развие без магистрала "Хемус". Ако сегашното правителство не направи успешни стъпки за аутобана, то то ще бъде неуспешно в своята политика, смята Дянков.

Около 40 000 души, предимно млади хора са напуснали градовете в Северна България и са дошли в София, а общо 35 хиляди от там са излезли извън България. Т.е. около 70 хиляди души са напуснали Северна България само за миналата година, каза Дянков, цитирайки данни на НСИ.

Голяма част от българите в регионите страдат от факта, че децата и младите хора отиват да работят и учат в ЕС. Този проблем трябва да се реши като се направят икономически политики за регионите, извън това да се използват евросредства и развитие на инфраструктурата. Трябва правителството да види какво може да се направи в регионалните икономики особено на Северна България, коментира още той.

Финансистът коментира и евентуалното излизане на Великобритания от ЕС, както и бъдещата енергийна диверсификация на Балканите. Страната може да намали икономическия растеж при Брекзит, но не дотолкова, доколкото смятат от британското правителство или анализаторите.

"Ще има известно намаляване и в английската икономика и в европейската. Основният проблем обаче ще бъде по-скоро политически, защото Европа последните 60-65 години години се е развивала на базата на все по-разширен пазар и изведнъж втората най-голяма икономика - Великобритания дава близо 18 процента от общия икономически ръст и развитие в Европа, казва - изглежда, че на нас това не ни е интересно, ние излизаме от ЕС. Това ще даде доста дългосрочно и негативно отношение към ЕС", добави Дянков.

Досега няма такъв прецедент и не се знае как точно ще стане този процес, но поне две три години ще са необходими, за да се изясни процедурния път по който ще стане. "Това ще бъдат две-три години на много силна нестабилност и икономическа, и политическа", каза още бившият министър. И изтъкна, че се надява здравомислещите хора във Великобритания да са достатъчно, за да се отхвърли излизането от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай