Дянков: Бюджетният дефицит ще спадне до 1,25% от БВП

Дянков: Бюджетният дефицит ще спадне до 1,25% от БВП | StandartNews.com

София. Бюджетният дефицит за 2012 г. се очаква да спадне до 1,25 % от Брутния вътрешен продукт (БВП), обяви преди правителственото заседание финансовият министър Симеон Дянков.

Това е по-ниско от нашата прогноза и ние ще го преизпълним, ангажира се финансист №1. С това се постигал значителен напредък по целите за балансиран бюджет за 2015 г.

Дянков заяви че мисията на МВФ, която приключи вчера, е посочила пет важни неща. Силните буфери и последователното прилагане на строга политика позволиха на България да поддържа стабилност в една много сложна среда. Става въпрос не само за финансовата политика, а общо за всички политики, които се водят. Второ – прогнозите за реалния растеж на БВП тази година са 1%, а предишната им прогноза беше по-малка, така че ще се увеличи. Това е важно, защото ние сме направили бюджет 2012 на 1% и те казват, че той ще се изпълни.

МВФ очаква БВП у нас да се повиши до 1,5 % през 2013 година, каза още Дянков. По думите му повишението може да стане благодарение на по-силното вътрешно търсене, вследствие на доброто усвояване на структурни фондове на ЕС. За повишаване на растежа и заетостта, ще са необходими още по-смели реформи – по-големи капиталови разходи за базовата инфраструктура, осигурени чрез все така доброто усвояване на фондовете на ЕС е най-добрият стимул за растежа, посочват от МВФ. Това е интересно, защото обикновено МВФ не си позволява в подробности конкретно да предложат каква е стъпката за развитие на растежа, каза още Дянков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай