Дянков скъса управляващите, мерките им носят катастрофа

Не само тази година, следващата година България също ще има много висока инфлация

Дянков скъса управляващите, мерките им носят катастрофа | StandartNews.com

Огромната част от мерките, които коалиционните партньори предлагат ще доведат до още по-висока инфлация. За някои от мерките може да се каже, че са социални, но със сигурност не са антиинфлационни. Благодарение на тях, инфлацията, която е вече почти 15%, ще стане поне 20%, предупреди в интервю за бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Намаляването на ДДС, проинфлационно, ще увеличи търсенето и инфлацията. Премахването или намаляването на акцизите също. Увеличаването на всички пенсии ще увеличи инфлацията. Всъщност, антиинфлационни мерки досега липсват. Може би до 10:00 ч. ще видим някакво чудо и ще се разбере коалицията. Антиинфлационни мерки са тези, които казват да произведем повече, особено ако можем да го изнасяме. Това са инвестиции в енергия, тези липсват“, обясни Дянков.

По думите му, за да се справим с инфлацията, търсенето трябва да намалее, а производството да се увеличи.

"Всичко над 10% инфлация ме тревожи", така коментира данните на Националния статистически институт, според които инфлацията за април за 2022 г. спрямо април 2021 г. е 14,4 на сто.

Според Дянков актуализацията на бюджета, която все още не е факт, също ще доведе до по-голяма инфлация.

"Не само тази година, следващата година България също ще има много висока инфлация. Точно заради това, че правителството изпусна шанса в края на миналата и началото на тази година да вземе някакви мерки. Очаквам да стигнем до 20% инфлация през юли-август", поясни той.

Фокусът на коалицията върху пенсионерите, това по принцип е правилно само че на всички едновременно да се вдига. Групата, която според мен е най-проблемна, са т.нар. работещите бедни (които все още не са пенсионери, не са на минималната работна заплата, а са малко над нея). В България има около 250 000 такива. Тази група може да се увеличи някъде до 650 000 души до края на годината.

По думите на Дянков коалицията ще се разпадне така или иначе, „защото с всяка следваща стъпка, която правят, увеличават още повече инфлацията“.

Според бившия министър вносът на втечнен газ от САЩ не може да е решение на проблема със спрените доставки от „Газпром“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай