Дянков скочи! Поиска бързи действия от служебното правителство

Добре е правителството да реши този въпрос преди началото на следващата бюджетна година

Дянков скочи! Поиска бързи действия от служебното правителство | StandartNews.com

Служебният кабинет да увеличи с постановление минималната работна заплата без да вкарва проект за гласуване в парламента. Това препоръча бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю за БНТ.

"Добре е правителството да реши този въпрос преди началото на следващата бюджетна година, иначе партиите ще наддават и ще стигнем до много по-големи суми, които не можем да си позволим", изтъкна той.

Според него увеличението е добре да стане факт още от следващия месец като страната ни не може да си позволи минималната ставка да стане 850 лв., както искат синдикатите, а най-много 800-810лв.

"При минимална заплата от 800-810 лв., като се добавят парите за прослужено време, може да се достигне брутен размер от 850 лв.", уточни той.

Дянков определи като смислен ход предложението на служебното правителство за удължаване на действието на Бюджет 2022 през първите месеци на 2023.

Според Симеон Дянков Бюджет 2023 определено ще надвиши Маастрихтските критерии от 3% дефицит, но не трябва са се позволява да се отива много отвъд тези стойности, защото веднъж надвиши ли се дефицита, много трудно се слиза надолу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай