Дянков с ключови съвети за данъците. Какво не бива да се прави

Дългът расте до 61 млрд.

Дянков с ключови съвети за данъците. Какво не бива да се прави | StandartNews.com

Ключови съвети за данъчната система в България даде бившият вицепремиер и финансов министър в първия кабинет на Борисов Симеон Дянков. 

„Не смятам, че е време за премахване на плоския данък. Това е една от малките политики, които в последните 15 г. се знаят и извън България", категоричен бе топ финансистът.

Ако променим това, няма да има с какво да привличаме чуждестранни инвеститори, имайки предвид политическата нестабилност, слабото усвояване на еврофондовете, каза Дянков в интервю за NOVA NEWS.

Той не очаква, да се сформира мнозинство за неговото премахване. „Не виждам такава коалиция", каза Дянков и припомни, че този данък беше приет по времето на Тройната коалиция.

„Аз не бих променил сегашния данъчен модел, но сме в ситуация на хронични дефицити", каза Дянков. По думите му вземането на 100% от дивидентите на държавни дружества е попълнило бюджетния недостиг, за да може страната ни да стигне заветните 3% бюджетен дефицит. Подобна операция всяка година ни вкарва в дълг, заяви финансистът.

„В момента дългът на държавата е около 45 млрд. лева, но с обещанията, които вече са планирани, стават 61 млрд. дълг. При това положение предполагам, ще се наложи промяна в данъчната система или е нужно финансовият министър да определи от къде ще бъдат намалени разходите", каза Дянков. 

„Проблемът е, че не се инвестира в инфраструктура, нито в конкурентноспособност", допълни той.

Симеон Дянков призова следващото редовно правителство да бъде създадено максимално бързо. То може в рамките на няколко месеца да направи така, че България да влезе бързо в еврозоната и в Шенген.

„България е единствената страна, която е получила само с един транш по Плана за възстановяване и устойчивост", припомни Дянков.

Той очаква, че след изборите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще започнат да си говорят. „Ще има различни възможности. Ще има и друга възможност – дясно либерална – ГЕРБ, ИТН и ДПС. За мен това също е добра възможност за влизане в Шенген и еврозоната", каза бившият финансов министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай