Дянков изненада неприятно бизнеса, поиска голяма тесла

По думите му различните сектори използват електроенергия по различен начин

Дянков изненада неприятно бизнеса, поиска голяма тесла | StandartNews.com

Съществуват неща, които могат да спомогнат дефицитът и инфлацията да са по-малки. На първо място това са огромните субсидии за бизнеса, които вече нямат смисъл и не бива да се дават на всички бизнеси. Те възлизат на 1,3 млрд. на месец, крайно време е субсидиите да се намалят поне наполовина или да са секторни. Става дума за общо 14 млрд. годишно. Това заяви пред НоваНюз бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му различните сектори използват електроенергия по различен начин, в някои не се използва толкова много. Субсидията обаче се получава за общите разходи в миналото, а не за обема на потребление. Печалбите на частния сектор у нас през 2022 г. средно са се удвоили заради субсидиите. Беше добър тактически ход служебният кабинет да изчака с бюджета, защото имаше апетити за харчове. До края на този месец и началото на март е време да вкарат нов бюджет, защото се вкарват нови фискални политики заради инфлацията. За мен отиваме на избори 2 в 1 през есента", коментира той.

Според него инфлацията се успокоява у нас, но по-бавно в сравнение с еврозоната. "Инфлацията не скача след влизане в еврозоната. В Хърватия за първия месец дори има спад. Нашата инфлация няма да спадне през януари заради социалните помощи и придобивки. Ще бъде същата, като до май - юни очаквам успокояване. 8,5% е инфлацията в еврозоната през декември, а у нас 14,3%. Очаквам да останем на същата цифра през януари. Кампании против еврозоната има във всички страни преди влизането. У нас обаче липсва комуникативна медийна кампания за разясняване. БНБ в момента спи по тази тема, няма активност. Ако България утре влезе в еврозоната, активите на гражданите и фирмите след година, година и три месеца, се увеличават с 30%", подчерта Дянков. И допълни, че в някои хранителни стоки у нас има спекула.

"В чужбина има същите продукти и може да се сравнява. В Брюксел същият кашкавал, който се продава тук, струва 15% по-малко. Поставянето на таван на цените се съмнявам, че ще проработи, но КЗК може да се намеси. Ако е нужно, в конкретен сектор може да се сложи таван на цените", отбеляза финансистът. А на въпроса дали би приел поста на финансов министър той лаконично отвърна, че сегашният се справя много добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай