Две точки за Каримански в битката за БНБ

Обяви се пълна независимост на централната банка и непроменен курс към еврото при влизането в еврозоната

Две точки за Каримански в битката за БНБ | StandartNews.com
  • Андрей Гюров сравни банковата система с ваксинацията
  • Обяви се пълна независимост на централната банка и непроменен курс към еврото при влизането в еврозоната

 

Точка в битката за БНБ отбеляза кандидатът на "Има такъв народ" Любомир Каримански по време на изслушването в парламентарната Бюджетна комисия. Той и номинираният от "Продължаваме промяната" финансист Андрей Гюров се състезават на гуверньор на централната банка.

И двамата спечелиха одобрението на депутатите, представяйки професионални  PowerPoint презентации, и двамата отговаряха обстойно и коректно на поставените им въпроси. Но Каримански излезе едни гърди напред, изпъквайки с практическия си опит и изразявайки убеждението си, че и занапред централната банка трябва да е максимално независима институция, курсът на еврото при влизането в еврозоната трябва да е сегашният,

за да бъдат хората спокойни

Гюров, който до влизането си в парламента е бил преподавател в Американския университет, се представи повече като теоретик. Той застъпи тезата, че БНБ трябва да се съобразява със санкционните списъци на чужди държави, а при влизането в еврозоната курсът трябва да се съобрази с решението на Съвета на Европа и на ЕЦБ. Ако има мотивирани съображения той да е друг, то трябва България да ги адресира и да се опита да изчисти дисбаланси, които биха могли да съществуват, каза Гюров.

Каримански демонстрира детайлно познаване на всяка конкретна ситуация, предлагайки практически решения.

Влизането на България в еврозоната бе посочено и от двамата кандидати като стратегически приоритет.

Необходимо е час по-скоро да предприемем мерки за адекватен план за присъединяване към еврозоната. В момента има обявен план от юни 2021, но той трябва да бъде обновен и адаптиран към настоящата ситуация с оглед войната в Украйна, каза Каримански. В плана досега не е включена широка професионална дискусия по темата, допълни той. И съобщи, че ще настоява за нейното провеждане. Трябва да се отчете влиянието на външната и вътрешната среда, както и дали няма да получим

допълнителен шок от инфлацията

подчерта експертът на ИТН. В отговор на депутатски въпрос той заяви, че ще възложи на професионалистите в централната банка задълбочен анализ за всички плюсове, минуси, преимущества и рискове от приемането на еврото. Но за мен много по-важен е анализът разходи - ползи, за който държа да бъде направен, подчерта Каримански и допълни, че досега такъв не е бил предвиден. Председателят на Бюджетната комисия в НС коментира, че вече вижда известно изоставане в графика за влизане в еврозоната.

Той съобщи, че за него е изключително важно как ще се извърши превалутирането на депозитите, кредитите, ценните книжа, обезпеченията и отчетите на дружествата. Ще създаде координационен съвет за присъединяване към еврозоната. Ще имам много високи изисквания към служителите във връзка с отстояването на националния интерес при присъединяването към еврозоната. Не бива да се допуска адаптиране на чужди сценарии. Трябва да участваме активно при вземането на решения и да отстояваме българския национален интерес, категоричен бе Каримански.

БНБ трябва да има активна роля в преминаването към еврото, в превалутирането на депозитите и кредитите, при промяната в ценообразуването на финансовите продукти, каза Андрей Гюров. Той съобщи, че би направил масова комуникационна

кампания за информиране на населението

Гюров акцентира върху банковия надзор, заявявайки, че с него са свързани най-големите предизвикателства. Колкото е по-висок рискът, толкова по-голям капитал трябва да бъде заделен, обясни финансистът на "Продължаваме промяната".

Българската банкова система поддържа едни от най-високите нива на капитализация. Това е за сметка на по-високи такси за услуги, допълни той. И сравни ситуацията с пандемията от коронавирус у нас. Както в България има 30 на сто ваксинирани, така и в банковата ни система отделни институции са ваксинирани срещу високи нива на риск - 25-30% от целия кредитен портфейл. За тях дори да се случи нещо непредвидено, няма да е фатално. При другите банки обаче един кредит може да доведе до криза в тях или епидемия в системата, каза Гюров. И заяви, че темата за концентрацията на риск в банковата система все още не е намерила оперативно решение.

Дигитализацията на банковия сектор също бе посочена като стратегически приоритет и от двамата кандидати.

БНБ не бива да изостава. Трябва да създаване на електронно деловодство, така ще спести високите разходи за обслужване на хартиеното деловодство, да дава електронни справки, каза Гюров. Каримански бе доста по-детайлен.

Той планира създаването на координационен съвет във БНБ за интегритета между финтек компаниите и търговските банки. Така ще имаме по-ниски такси. Когато има повече играчи, конкуренцияята между тях ще свали таксите, каза Каримански. Негова основна цел е да завършим проекта с незабавните плащания. Максимално бързо трябва да има незабавни плащания - за 10 секунди до 15 000 евро, каза финансистът от ИТН.

Според Андрей Гюров чрез своята роля за поддържане на стабилна валута БНБ трябва да играе съществена роля за устойчив неинфлационен темп на растеж на икономиката. Неговата оценка е, че в момента имаме

фрагментирана банкова система

с изоставащ процес на консолидация и високи такси.

В отговор на въпрос Гюров заяви, че БНБ не разполага с много инструменти за овладяване на инфлацията. За разлика от него Каримански  изтъкна, че централната банка може да помага със съвети на правителството във връзка с наслагването на няколко кризи в момента. БНБ е единствената институция, която прави възможно най-задълбочените анализи и прогнози, смята той. Затова и в концепцията му важно място заема динамичното развитие на анализите и изследванията на инфлацията и икономическия растеж, което ще помогне за вземането на правилни решения.

Банките остават консервативни в комуникацията, убедени са и двамата кандидати. Но, докато Гюров обяви за приоритет подобряване на комуникацията, както с поднадзорните институции, така и с  европейските партньори, Каримански заложи на отваряне на банката към обществото.

В нито една ситуация БНБ не бива да финансира правителството, каза Гюров в отговор на въпрос от бившия финансов министър Кирил Ананиев. Депутатът от ГЕРБ обаче го засече, че не познава закона. Колега, моля ви, кандидатите не са на изпит, тушира спора председателстващият заседанието проф. Румен Гечев.

Изслушването започна в

гаф около биографията на Андрей Гюров

Той бе представен от свой съпартиец като декан на катедра в Американския университет в Благоевград. Може би е печатна грешка, но не съм бил декан, поправи го Гюров.

Най-атрактивен обаче се оказа въпросът на Цончо Ганчев от "Възраждане" за златния резерв на България. Той накара Румен Гечев да си глътне езика, съобщавайки новина, която бе умишлено пазена в държавна тайна в продължение на десетилетия.

От депутата се разбра, че златото на България е 41 тона, 27 от които се пазят в частната Bank of England, останалите 14 са у нас. Народният представител попита дали ще си приберем кюлчетата от Острова предвид войната в Украйна. Колега, моля ви, да не размятаме пред цяла България кюлчета, скочи Гечев. Каримански заяви, че не смята за удачно да предприемаме стъпки към пренасяне на съкровищата ни, защото нито знае какви са точните договори, нито дали има наказателни клаузи по тях. Той припомни, че златото в момента е в на рекордно високи равнища и обеща, че когато влезе в централната банка, би излязъл с доклад по темата до парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай