Двама министри гледат как разтоварват норвежки газ

Христо Алексиев и Росен Христов на вечеря с гръцкия енергиен министър

Двама министри гледат как разтоварват норвежки газ | StandartNews.com

Възможността за увеличаване на капацитета на газовия интерконектор Гърция-България и за съхраняване на резерви от природен газ в системата на България са обсъдили на работна вечеря снощи в Атина гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, българският вицепремиер Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

В съобщение на гръцкото министерство на енергетиката се казва, че в топла атмосфера двете страни са потвърдили трайното, тясно и плодотворно сътрудничество между тях. Във вечерята са участвали и представители на гръцката газова и гръцката петролна компания, както и на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

Днес министрите Росен Христов и Никола Стоянов (на икономиката и индустрията) и директорите на "Булгаргаз" Деница Златева и "Булгатрансгаз" Владимир Малинов проследиха разтоварването на терминала на остров Ревитуса на танкера с втечнен природен газ от Норвегия, предназначен за доставка през ноември по договор между гръцка фирма и "Булгаргаз", съобщи Министерството на енергетиката.

На 1 ноември Комисията за енергийно и водно регулиране одобри цена от 123,01 лева/MWh за с.м. (при 130 лв., заявени от "Булгаргаз") - намаление спрямо октомври с 47% (233,36 лв./MWh). Тогава регулаторът посочи три основни причини за поевтиняването - общ спад на европейските пазари, пускането на новата българо-гръцка газова връзка, което ни позволява да купуваме по-евтин газ от Азербайджан и договарянето на по-изгодни цени за доставка на втечнен и тръбен газ.

По време на обиколката на терминала в Ревитуса, домакинствана от изпълнителния директор на гръцкия оператор ДЕСФА Мария Рита Гали, бяха обсъдени възможностите за дългосрочно стратегическо сътрудничество.

Сред основните коментирани теми на срещата край терминала бе и повдигнатата на работната вечеря ден по-рано тема за потенциалната възможност за увеличаване на техническия капацитет на интерконектора Гърция-България. Както е известно се обсъжда възможността за увеличението му от 3 на 5 милиарда кубични метра годишно. Обсъдено бе и инсталирането на допълнителни компресорни мощности за увеличаване на налягането в системата на гръцкия газопреносен оператор, както и времевия период за реализацията, формата и участието при финансирането на тези дейности.

Междувременно Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на компанията оператор на проекта "Ай Си Джи Би" (ICGB), заяви, че капацитетът на интерконектора може да бъде увеличен до 5 милиарда кубични метра при наличие на пазарен интерес.

Пред анализаторската компания ICIS Георгиева каза също, че междусистемната газова връзка в бъдеще може да пренася водород, смесен с природен газ.

"В зависимост от количеството водород, което трябва да се инжектира, може да е необходимо известно ниво на преоборудване на газопреносната инфраструктура. Степента на необходимите модификации зависи от много аспекти, свързани с техническите характеристики на конкретни сегменти от газопреносната система", обясни Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай