Два цветни лъва пазят акциза върху алкохола

Нови бандероли за ракията и цигарите въвеждат от началото на 2014 г.

Два цветни лъва пазят акциза върху алкохола | StandartNews.com

София. Два цветни лъва ще пазят приходите в хазната от акциза върху алкохола. Двата лъва са изобразени върху новите бандероли за алкохола, които ще влязат в употреба от 1 януари 2014 г. Лъвовете са взети от герба на България и са част от защитите на новите бандероли за ракията срещу фалшифициране. Лововете всъщност представляват стилизиран вариант на самия герб на страната.

От 1 януари 2014 г. ще има нови бандероли за цигарите, алкохола и акцизните стоки, които се продават в безмитните магазини, съобщиха от Министерството на финансите. Новите образци вече са утвърдени от министъра на финансите Петър Чобанов.

Новите бандероли за бутилките с алкохолно съдържание над 15% vol са с бежово-зелен цвят, холограмна лента и цветни лъвове. Бандеролите за цигарите също имат холограмна лента и са със зелен цвят. Нови бандероли имат повече защити срещу фалшификация от старите акцизни лепенки, но от Министерството на финансите не разкриват подробности. Затова те ще струват повече на производителите на алкохол и цигари.

Единичната цена на бандерола за цигари се променя от 0,012 на 0,013 лв., а за алкохола от 0,030 на 0,032 лв. За акцизните стоки, които се продават в безмитни магазини също има нови бандероли, върху които пише Duty Free. Новите бандероли имат комбинация от защитни елементи в графичния дизайн, хартията, мастилата, холограмната лента, както и различни техники на печат. Всеки стикер има серия, номер, литраж и алкохолен градус (за алкохола) и цена (при тютюневите изделия).

Към момента действащите правила предвиждат при смяна на бандероли наличните количества акцизни стоки, облепени със стария бандерол, да бъдат продавани не повече от 6 месеца след въвеждане на новите образци. Финансовият министър Петър Чобанов обаче предложи удължаването на този срок с 6 месеца, тъй като практиката показва, че търговците не успяват да продадат наличните количества в срок.

Така акцизните стоки, облепени с действащите към момента бандероли, ще могат да се продават в търговската мрежа до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2014 г. Собствениците на акцизни складове трябва да върнат неизползваните бандероли в митницата, от която са ги получили, в 30-дневен срок от влизане в сила на новите образци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай