Два пъти повече поршета у нас за пет години

В средата на 2014 г. броят им е бил 1958. Сега, почти 5 години по-късно - 3616

Два пъти повече поршета у нас за пет години | StandartNews.com

Поршетата с българските регистрационни номера почти са удвоили бройката си през последните пет години, става ясно от публикация във в. „Монитор“, която цитира данни на МВР.

В средата на 2014 г. броят на луксозните возила на германската марка е бил 1958. Сега, почти 5 години по-късно, баровските коли на концерна са 3616. Само от началото на годината са били регистрирани 175 коли, като 22 от тях са нови. Явно, за да плащат нисък данък, собствениците на шест от тях са ги регистрирали като лекотоварни.

От началото на 2019 г. пък са регистрирани 12 бентлита, като едно от тях е с категория микробус. Вероятно става дума за луксозна лимузина с повече от 8 места за сядане. Общо 195 коли с тази марка се подвизават у нас, като през тази година са внесени 12, а 2 от тях са чисто нови.

За 5 години фераритата, пък са се увеличили от 72 на 85 - с български номера. 21 от тях са до 5 години. През първите 4 месеца на годината у нас са регистрирани 5 броя спортни коли от марката, всичките употребявани.

Продажбите на луксозни автомобили в България продължават да са около 10% от всички на нови коли и през 2018 г., като сред тях има екзотични и скъпи модели на "Бугати", "Макларън", "Ламборгини", "Астън Мартин", "Ролс-Ройс" и други.

Официалните данни в сайта на МВР показват, че в България преди пет години в статистиката не са фигурирали луксозни марки като “Ламборгини”, защото не са надвишавали бройката от 40 автомобила. Сега вече са 60 по родните улици, а най-много бройки от мощните коли е имало през 2016 г. - 74. В регистрите от началото на годината са влезли 5 ламборгинита.

Иначе български номера в КАТ са сложени на един "Ролс-Ройс", като от марката в страната вече има 54 коли.

"Мазерати" също не са много - общо 217, като 32 от тях са на възраст до 5 години. За половин десетилетие хората с възможности, които харесват марката, почти са се удвоили.

По-достъпните, но луксозни машини от марката “Ягуар” вече са 2465 в България, като 231 от тях са на възраст от 0 до 5 години.

Луксозните всъдеходи на “Ленд Роувър” са предпочетени от 15 897 българи, като през първите 6 месеца на годината са купени чисто нови 163 бройки и 432 употребявани. Огромните американски джипове с марка “Хамър” за пет години са се увеличили с 31 до 220, като нито един от тях не е до възраст 5 години.

През 2018-а за първа регистрация в страната е минало едно чисто ново "Бугати", а друго от началото на тази година няма. Към момента единственият актуален модел на марката е "Широн", с цена около 5 млн. лв. От данните на Пътна полиция не става известно колко автомобила от марката има към момента в страната.

От други популярни премиум брандове няма регистрации от началото на годината, но през изминалата година два нови "Астън Мартин" и пет втора ръка са регистрирани в България, като общият им брой е 26.

Новите макларъни също са два, но няма данни колко са като цяло за страната.

Мощна инвазия на мотоциклети от култовата американска марка “Харли Дейвидсън” може да се види у нас - от 357 мотоциклета през 2014 до 681, като 150 са на възраст до 5 г.

Статистика от края на миналата година на Столична община показва, че болшинството от скъпите коли не са регистрирани в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай