Рекорден брой милиардери се стичат в Дубай

Цените на имотите отидоха в небесата

Рекорден брой милиардери се стичат в Дубай | StandartNews.com

Строителни компании в Дубай изтупват от праха спящи от дълго време проекти, тъй като търсенето на луксозни имоти нараства на фона на вълната от пристигащи заможни хора в емирството, пише Financial Times, цитиран от investor.bg.

Свързани с държавата и с правителството имотни компании се стремят да възобновят проекти, които се провалиха след дълговата криза в града по време на световната финансова криза. Сред тях са блокираният проект за изкуствен остров Палм Джебел Али и удивителните кули на Dubai Pearl, дълго отлаган проект на входа на друг известен изкуствен остров – Палм Джумейра.

Тези проекти от дълго време са визуално напомняне на прекомерности в миналото, но сега се съживяват благодарение на вълната от новопристигащи хора в града – от азиатски милиардери до инвеститори в криптовалути и богати руснаци, които се стремят да избягат от наложените санкции след нашествието в Украйна.

Базираната в Дубай консултантска компания Mira Estate съобщи, че продажбите на клиенти от Русия и бивши съветски републики са се удвоили от началото на тази година спрямо същия период на 2021 г.

„Рекорден брой милиардери и предприемачи се стичат към ОАЕ, а това води до ръст на търсенето на имоти. Повечето купувачи на жилища търсят готови имоти и жилища на брега“, казва Тамара Гетигежева, главен изпълнителен директор на Mira.

Обемът на трансакциите на жилищния пазар в Дубай нарасна с една трета през юни 2022 г. спрямо година по-рано. В годината до юни сделките достигнаха най-високия си общ обем след връхната точка през 2009 г., сочат данни на консултантската компания CBRE.

Продажбите „на зелено“ – на имоти, които все още не са построени, са се увеличили с 47%, а на готовите жилища – с една четвърт, през същия период. Цените са нараснали с 10 на сто в годината до юни, а средните цени на вилите са нагоре с 19 на сто.

Вилите в Палм Джумейра, изкуствения остров, предпочитан от заможните хора в града, са отбелязали най-високите средни продажби в града, показват още данните на CBRE.

Островът беше създаден от държавната компания Nakheel, която се озова в основата на финансовата криза в Дубай през 2009 г., когато почти спря плащанията по част от дълга си.

Търсенето на имоти по крайбрежието осигурява ренесанс на компанията, която преди време беше контролирана от държавния конгломерат Dubai World, а сега е под опеката на държавния фонд на емирството Investment Corporation of Dubai.

Палм Джабел Али, който е три пъти по-голям от Палм Джумейра, беше замразен след кризата през 2009 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай