Вторник,

Държавната ТЕЦ готова да пусне още един блок за свободния пазар

От: Стандарт -
203
Държавната ТЕЦ готова да пусне още един блок за свободния пазар
A
A
A

Държавната ТЕЦ "Марица Изток" е готова да пусне още един блок, който да работи за свободния пазар на електроенергия. Досега тя работеше с два блока - един за битовия пазар - за покриване на производството по отпуснатата квота от 1 млн. мегаватчаса електроенергия,и втори - за свободния пазар. След създадената пазарна ситуация с рекордно високи цени на електроенергията на Българската независима енергийна борса и възможностите за реализиране на допълнителни приходи от страна на ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД, ръководството на Министерството на енергетиката поддържа активен диалог с ръководството на централата. В резултат на проведените разговори, вчера, 3 август, на пълна мощност е пуснат трети блок на централата – 210 MW.

Количеството произведена електроенергия се продава днес на пазара „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса. В резултат на това включване, цената на сегмента „ден напред“ на БНЕБ вече е 258 лв/МВтч, което е намаление с около 70 лв. спрямо вчерашните стойности.

Ръководството на Министерството на енергетиката счита, че при такава пазарна ситуация ТЕЦ-ът трябва да работи на максимално възможната техническа мощност.  Независимо от факта, че това са задачи на оперативното управление на дружеството, което е ангажимент както на неговото ръководство, така и на ръководството на Българския енергиен холдинг, Министерството на енергетиката следи отблизо ситуацията и предприема активни мерки за включването на ТЕЦ „Марица изток 2“ на свободния пазар в настоящата пазарна ситуация.

 От БЕХ посочват, че освен вече работещите три блока, „ТЕЦ Марица изток 2“ има готовност да пусне и четвъртия.

Днес нaциoнaлнo пpeдcтaвeнитe paбoтoдaтeлcĸи opгaнизaции написаха гневно писмо, в което се казва, че чe дъpжaвната TEЦ ce дъpжи yмишлeнo нa ниcĸo пpoизвoдcтвo, ĸoeтo cъздaвa дeфицит и цeнaтa нa тoĸa нa ceгмeнт „Дeн нaпpeд“ нa eнepгийнaтa бopca, пo дaнни нa бизнeca, вeчe дocтигa 400 лв. зa мeгaвaтчac зa няĸoи чacoвe yтpe. Πpи тaзи cитyaция гoлeмитe индycтpиaлни ĸoнcyмaтopи зaявиxa, чe зaпoчвaт пocтeпeннo дa изĸлючвaт мoщнocти зapaди peĸopднo виcoĸaтa цeнa и са готови да започнат национален протест.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички