Драстичен скок на зърното заради руските бомби

Според украински източници търговците там са преустановили покупките

Драстичен скок на зърното заради руските бомби | StandartNews.com

Цените на зърнените храни на международните пазари се покачиха рязко на фона на засилените руски бомбардировки на ключови  инфраструктурни обекти в Украйна като отмъщение за взривяването на Кримския мост. Вчера цената на мелничарската пшеница на борсата в Париж (Euronent) се покачи с драстичните 16,25 евро до EUR 364,25 за тон, пише sinor.bg.  

Според европейски анализатори ескалацията на конфликта в Черно море, може да постави под съмнение устойчивостта на експортния коридор, срокът на действието на който, съгласно Съглашението, приключва в края на ноември.

Експертите са категорични, че „геополитическата обстановка понастоящем е ключовият елемент за нашите пазари и  деформира  фундаменталния анализ, а и търсенето на физическия пазар, което в момента не е много динамично”.

Търговците коментират, че Алжир отново е на пазара да купува пшеница, но това не е изненада, а и обемът на покупките е доста ограничен.  Условията за сеитба във Франция са много благоприятни, но недостигът на гориво започва да създава проблеми на фермерите в тази страна основен производител на пшеница в Евросъюза. Доставките често са ограничени до 2000 литра, което е крайно недостатъчно за задоволяване на настоящите нужди предвид предстоящата сеитба.

В Австралия обилните валежи в югоизточната част на страната няколко седмици преди масовото започване на жътвата пораждат опасения за влошаване на качеството на реколтата.

За нашия регион са най-важни информациите отново от Украйна. Според украински източници търговците там преустановиха покупките на зърно „заради ракетните удари и забавянето на влизането на кораби в черноморските пристанища на страната“. От „Електронна зернова біржа”  на Украйна информират, че  „пазарът не вярва в по-нататъшната работа на зърнения коридор, въпреки че представители на ООН уверяват, че споразумението ще бъде продължено".

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс каза в понеделник, че е уверен, че 120-дневното споразумение за зърното, сключено на 22 юли в Истанбул, ще бъде удължено с една година, а актуализираното споразумение ще включва и положението за износ на още повече торове от Украйна”.

Въпреки вчерашния стремителен ценови възход редица авторитетни специалисти са на мнение, че възходящият потенциал на пазара на пшеница  все пак остава ограничен предвид рекордното глобално производство (792 млн.т) и най-вече рекордната руска реколта – 97 млн.т -101 млн.т, в сравнение с 75,0-75,5 млн.т – 2021/22 г. С негативен знак за цените на пшеницата  са  и прогнозите за рецесия в глобален мащаб, която  води до редуциране на потреблението и вноса.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай