Драгомир Стойнев: ВМЗ остава държавен завод

Драгомир Стойнев: ВМЗ остава държавен завод | StandartNews.com

Сопот. Правителството е поело ангажимент ВМЗ-Сопот да остане държавен завод, обяви на място в оръжейницата министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. В предприятието, което преди година бе на ръба на фалита, той се срещна с работници, синдикати и ръководството. Пред тях съобщи, че държавата е изпълнила задача си и вече има дългосрочна политика и визия за развитието на завода.

По думите на министъра в момента няма никакви притеснения относно поръчките на завода, защото се готвят нови договори. В подкрепа на думите си той обясни, че точно по тази причина директорът на предприятието инж. Иван Стоенчев е на визита в Израел заедно с премиера Пламен Орешарски. Министърът бе категоричен, че съкращения в предприятието няма да има. Напротив, търсят се още 60 нови работници, които най-вероятно ще бъдат наети от квалифицираните кадри, които се наложи да бъдат съкратине в кризисния момент на ВМЗ.

От началото на година пък са наети нови 230 души, стана ясно от думите на Драгомир Стойнев. Според него вече може да се говори за последващи стъпки, като подобряване условията на труд и увеличаване на работните заплати.

Министърът на икономиката каза още, че в напреднала фаза са и преговорите с инвеститор, който ще осигури още работни места във ВМЗ-Сопот. „По неофициална информация става дума за китайски инвеститор, който ще изработва части за трактори. Окончателно инвеститорът ще бъде обявен след решение на Министерски съвет", каза Стойнев.

130 млн. лв. са дълговете на предприятието от началото на годината. Досега били разплатени 20 милиона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай