Договорихме всички европари за бизнеса

Договорихме всички европари за бизнеса | StandartNews.com

В понеделник изтича срокът за подписване на контракти по ОП "Конкурентоспособност"

София. Парите по всички европрограми за бизнеса за периода 2007-2013 г. са договорени и то над 100%. Това показват данните за хода на изпълнението на оперативните програми към края на месец май.

Единственото изключение прави Оперативна програма "Техническа помощ", където договорените средства към края на миналия месец са 93,09% от бюджета на програмата. По всички останали договорените средства са над 100% от бюджетите на програмите. Лидер е ОП "Околна среда", където са достигнати близо 161%, а средно за всички програми процентът е над 115.

Причина за надхвърлянето на бюджетите на програмите е подсигуряване, което цели да не се губят средства, ако някой проект не бъде реализиран. Ако някой от проектите не може да се осъществи, парите за него веднага ще бъдат пренасочени към друг, казаха експертите.

Последният срок за подписване на договори за настоящия програмен период на ЕС по ОП "Конкурентоспособност" е 30 юни 2014 г. Това означава, че спечелилите еврофинансиране могат да подпишат контракти за изпълнение на проектите си най-късно в понеделник, казаха от министерството на икономиката. Към края на май средно за всички оперативни програми са разплатени 62,23% от предвидените средства. Най-много са те при ОП "Развитие на човешките ресурси" - 71,49%, а най-малко - при ОП "Околна среда" - 53%.

Пускат средствата за екопроекти

Напълно реални са шансовете плащанията по ОП "Околна среда 2007-2013" (ОПОС) да бъдат размразени. Това съобщи министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов пред БНР. Решението се очаква към края на юли, заяви Анастасов. "Днес (б.р. - вчера) с финансовия министър Петър Чобанов ще коментираме средствата от бюджета, които трябва да бъдат отпуснати по проектите, финансирани по ОПОС", обясни министър Анастасов. Правим всичко възможно проектите на общините да не спират, заяви Анастасов и допълни, че за разплащане на общините с фирмите за изпълнено строителство по текущите проекти са необходими 147 млн. лв.

Плащанията по ОПОС бяха блокирани от Европейската комисия през ноември 2013 г. заради нарушения при проведените обществени поръчки, организирани от общините. През февруари 2014 г. спря и разплащането от бюджета на проектите по програмата. Така много селища останаха разкопани заради ВиК проекти, чиито изпълнители спряха работа заради неразплатени средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай