Добри новини за лихвите по ипотечните кредити

До края на годината те може да достигнат до 3-3,5 процента

Добри новини за лихвите по ипотечните кредити | StandartNews.com

В момента лихвите по ипотечните кредити варират между 2,2% и 2,8 на сто. До края на годината те може да достигнат до 3-3,5 процента, що се отнася до новоизтеглените заеми. При старите скокът във вноската не е толкова осезаем, обясни пред бТВ кредитният консултант Тихомир Тошев.

За ускорено повишение на лихвите обаче по негови думи не може да се говори. То се наблюдава от октомври миналата година и до сега е достигнало между 0,1% и 0,3%. Според данни на БНБ към края на февруари средният ръст е 0,19%.

Засега няма никакво влошаване на портфейлите нито при домакинствата, нито при фирмите. За бизнеса 2022 г. беше добра финансова година. Такава е картината и при част от домакинствата.

Цените на имотите се повишиха значително. Това е, защото в момента на пазара са останали именно хора с по-високи доходи, които предпочитат да си закупят по-хубав имот. Затова и до миналата година средният ипотечен кредит беше от порядъка на 150-160 хил. лв. В първото тримесечие на 2023 г. обаче вече говорим за средно около 190 хил. лв. - т.е. нарастването е около 20 на сто.

Средната лихва в момента за ипотечен кредит е 2,5%. Колко по-добър процент ще получите, зависи от това дали имате стабилен доход, добри спестявания и ниска кредитна задлъжнялост, обяснява Тошев. Българите все още избират най-дългия период за изплащане на ипотечен кредит, за да бъдат по-ниски месечните им вноски.

При кредит от 190 000 лв. за 360 месеца при сегашните лихви, месечната вноска трябва да бъде 750 лв. Ако обаче лихвата стане 3% - вноската ще се повиши до 800 лв. Достигнат ли лихвите 3,5% - месечната дължима сума към банката ще бъде 855 лв., изчисли Тошев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай