Добрев: Договорът с "Газпром" е голям успех

1.33 млрд. евро са чуждите инвестиции

Добрев: Договорът с "Газпром" е голям успех  | StandartNews.com

София. Преките чуждестранни инвестиции в страната за периода януари - октомври 2012 г. възлизат на 1.33 млрд. евро. Нарастването е с около 25 на сто спрямо същия период на 2011 г., отчете икономическият министър Делян Добрев.  В областта на енергетиката той отчете като голям успех  подписването на договора с "Газпром".

Очакванията на министъра са средствата за българския бизнес по оперативната програма за иновации и конкурентоспособност през следващия период 2014-2020 г. да бъдат поне толкова, колкото са и сега - 1,2 милиарда евро, или повече. 

Очакванията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/ са през следващата година към бизнеса да бъдат разплатени над 400 млн. лева по оперативна програма "Конкурентоспособност".

През 2013 г. предстои обявяване на процедури и сключване на договори за внедряване на иновации в малки и средни предприятия и в големи предприятия на стойност 88 млн. лева, както и за подкрепа на клъстерите в България в размер на 29 млн. лева, каза министър Добрев. Продължава и изпълнението на програмата, финансирана съвместно с ЕБВР за енергийна ефективност на стойност 300 млн. лева.

Преди дни МИЕТ обяви и процедурата за "Развитие на приложните изследвания в изследователските организации в България" на стойност 20 млн. лева. По нея ще се приемат проектни предложения до 15 март 2013 г. Това е първата процедура, по която може да се кандидатства по електронен път, отбеляза  Добрев. Той посочи като най-голямо икономическо постижение на неговия екип многократно подобрената работа по ОП "Конкурентоспособност". Положихме много усилия да не допуснем блокиране на програмата. Само за 6 месеца разплатихме повече отколкото през почти 6 години от действието й, заяви министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай