До 10 000 лв. глоба за нелегални мандри

До 10 000 лв. глоба за нелегални мандри | StandartNews.com

Глоба от 5000 лв. до 10 000 лв. грози всеки, който извършва дейност във временно спрян или затворен обект за производство или търговия с храни. Същите ще бъдат глобите и за обекти, които не са регистрирани. Ако здравето на потребителите е застрашено или са причинени значителни икономически загуби, санкцията ще стига 50 000 лв, като при повторно нарушение ще бъде в двоен размер. Tова предвижда нов закон за хранителната верига, пуснат от Министерство на земеделието за обществено обсъждане.

За първи път в един закон се посочват компетентните органи, които провеждат държавната политика по веригата, осъществяват контрол върху елементите й, извършват оценка на риска и са отговорни за обмяната на информация. Държавната политика по хранителната верига ще се провежда от четирима министри - на земеделието, на здравеопазването, на икономиката и на околната среда. A oценката на риска по хранителната верига ще се извършва от Център за оценка на риска към МЗХ.

Законът ще се прилага за всички храни, включително виното и продуктите, получени от грозде и вино, плодовите вина и оцета, алкохола, фуражите, животните, растенията и растителните продукти, продукти за растителна защита, както и материали и предмети, предназначени за контакт с храни. Идеята на новото законодателство е да се създаде единна правна рамка за целия процес на производство, транспорт и дистрибуция на храни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай