Днес е Димитровград, утре – друг, днес изнасяме, утре ще внасяме

По време на толкова кризи, които са се стоварили на главата ни – енергийна, икономическа, здравна и военни действия в близост до територията ни, да затваряме централа е престъпление

Днес е Димитровград, утре – друг,  днес изнасяме, утре ще внасяме | StandartNews.com

Той работи отскоро в ТЕЦ Марица 3 Димитровград. Семейството му за първи път от години планира ваканция. Последните години е работел, колкото да закърпят бюджета. До миналия четвъртък се е чувствал спокоен и е правел планове за бъдещето. От новината, че им вдигат заплатите с 10% е почувствал, че е попаднал на правилното място в развиваща се компания. Тази картина се е разбила на пух и прах, заедно с още много надежди в четвъртък около обяд, когато РИОСВ запечатват централата.

Това ли е последната заплата, която вземаме, се питат и другите работещи. На площадката на ТЕЦ-а виждаме и представители на ремонтната фирма също с мрачни физиономии – щели са да вземат бонуси, защото обектът е сериозен. В новините казват, че вследствие на спряната централа токът не е поскъпнал.

„Това, че токът не е поскъпнал е безумна новина“ коментира Юлиян Семерджиев – представител на централата. Ето какво казва още той:

„Разбира се, че производство, което съставлява около 3% от потреблението не може да се отрази в този момент на цената главоломно.  То обаче е важно за местната икономика, важни са работните места, важна е добавената стойност, която създава. Тези 3% в този момент може да се окажат 10% в друг или необходими за баланса в трети. При всички случаи са важни, за да няма дефицити. В момент като този, в който цената на природния газ расте главоломно, а дори не е ясно дали и от къде ще имаме доставки, без да имаме изградени и един мегават нови мощности, които да поемат нашата тежест е самоубийствено да се затваря централата. Аргументите за затварянето са неясни, но дори това оставям настрана. Сигурно сме единствената държава, която участва във формирането на социална криза с такава лекота. Днес е Димитровград. Утре ще бъде друга централа. Ден след ден ще отчитаме борсовите цени на тока и ще пропуснем как от износител сме се превърнали във вносител на  електроенергия. Ще се питаме защо продължава обезлюдяването на регионите, а отговорът на този и други подобни въпроси са сценарий, който се разиграва днес пред очите ни. По време на толкова кризи, които са се стоварили на главата ни – енергийна, икономическа, здравна и военни действия в близост до територията ни, да затваряме централа е престъпление. Аз продължавам да твърдя, че спазваме условията на комплексното ни разрешително. Това обаче явно е без значение, за институциите, както и съдбата на 200 – 300 човека и техните семейства, които работят тук.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай