Длъжниците обединяват кредити, свиват заемите

Основна тенденция на пазара е обединяването на задължения

Длъжниците обединяват кредити, свиват заемите | StandartNews.com
  • Длъжниците обединяват кредити, свиват заемите

Тази година хората не са харчили неразумно по Коледа, затова и първият месец на година завърши с добра събираемост на задълженията. Това сочат данните на Frontex International, цитирани от мъни.бг.
"На фона на засилващите се твърдения за забавяне на икономиката и финансова нестабилност, свързана с бъдещето на родната валута, картината на пазара на необслужвани вземания е по-скоро положителна. Потребителите към момента демонстрират финансова стабилност и дори предпочитат да се справят с непогасените си дългове. Отчетохме наистина силен януари на 2020 г., което е необичайно и с видимо нетипични за този период на годината показатели. Свикнали бяхме да виждаме домакинства с проблеми след неразумно коледно и новогодишно харчене, но 2020 г. дава знак за повишаващи се доходи и добра прогнозируемост на пазара.", казва Лилия Димитрова, изпълнителен директор на Frontex International.
Основна тенденция на пазара е

обединяването на задължения

което е и едно от обясненията на повишаващата се събираемост.
"Наблюдаваме случаи, в които един член на семейството решава да изтегли заем, с който да се погасят всички необслужвани до момента задължения, последици от действия на други членове на домакинството. Подобна стъпка говори за добре обмислени и последователни действия с цел подобряване на финансовото състояние на цяло едно или повече домакинства. Това е изключително позитивен знак както за общата икономическа картина, така и за повишаващото се ниво на финансова грамотност на българите. Въпреки това, остава още много работа в посока повишаване на финансовата култура на населението.", допълва Димитрова.
Най-много на брой и към края на периода са

изпадналите в просрочие между 40 и 49 г.

Те изпитват затруднение с изплащането средно на 2 700 лв.
Малко по-младите потребители между 30 и 39 години, представляват 25% от затруднените платци, но задлъжняват за значително по-малка средна сума или около 1700 лв.
Най-сериозен, с над 2 900 лв. е средният размер на вземането при хората между 50 и 59 години, които пък представляват 22% от общия брой.
Най-малък е делът на най-възрастните - над 70-годишни, които не са успели да платят заем в среден размер от малко над 1 100 лв.
Най-незначителни са непогасените заеми на най-младите - до 29 години. Те задлъжняват за под 900 лева и представляват 7% от всички потребители.
Средният размер при най-ниската и най-високата възрастова категория остава без съществени промени спрямо данните към края първото полугодие на миналата година.
Хората с по-големи по обем заеми през 2019 г. успяват да се издължат напълно и по-бавно спрямо потребителите с малки вземания - за около 27 календарни месеца. В същото време най-младите потребители изплащат задълженията си изцяло си за около 23 месеца, а най-възрастните - за 20 месеца.
От компанията отчитат тенденция на

съществен спад в средния размер на дълга

по населени места за цялата година в сравнение с първото ? полугодие. Докато към юни 2019 стойността на средното непогасено задължение е над 3000 лв. в градовете София, Бургас, Видин, Плевен, Варна, то към края на декември подобна стойност е актуална единствено в морската столица. "Средният размер на дълговете по населено място в края на първото полугодие на 2019 г. бе значително по-голям спрямо от показателите за целия 12-месечен период. Причините за това са не само в по-добрата финансова дисциплина на потребителите и желанието за изчистване на кредитното им досие, но и в по-ниския размер на отпуснатите кредити", коментира Лилия Димитрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай